ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη- Δεκάδες κρούσματα σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη- Δεκάδες κρούσματα σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων Facebook Twitter
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη- Δεκάδες κρούσματα σε ίδρυμα χρόνιων παθήσεων (Eurokinissi/Αρχείο)
0

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη μετά τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού, που εντοπίστηκαν σε ίδρυμα προνοιακής φροντίδας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το voria.gr, περίπου 60 περιθαλπόμενοι και αρκετοί εργαζόμενοι εντοπίστηκαν στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων «Ο Άγιος Παντελεήμων» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, σε προληπτικό τεστ που έγιναν, βγήκαν θετικοί δυο εργαζόμενοι και τα επαναλαμβανόμενα τεστ άρχισαν να βγαίνουν σταδιακά θετικά και για κάποιους περιθαλπόμενους.

Το κέντρο φιλοξενεί περίπου 300 περιθαλπόμενους ενώ οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα 200 άτομα.

Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βίκη Νάκου, που έχει υπό την εποπτεία της το συγκεκριμένο ίδρυμα και τα άλλα αντίστοιχα κέντρα, διαβεβαίωσε ότι τηρούνται πλήρως όλα τα απαιτούμενα μέτρα και μάλιστα με πολύ πιο αυστηρό τρόπο, ενώ οι έλεγχοι είναι διαρκείς σε εβδομαδιαία βάση.

«Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο κύκλος της καραντίνας της τρίτης ομάδας των θετικών κρουσμάτων. Οι άλλες δυο ομάδες ολοκλήρωσαν τον κύκλο της καραντίνας και πλέον έχουν αρνητικοποιηθεί.

»Επειδή το ίδρυμα παρακολουθείται στενά και εφαρμόζονται οι πλέον αυστηροί κανόνες, με απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, εντοπίστηκαν άμεσα τα θετικά κρούσματα στους προληπτικούς ελέγχους που γίνονται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έγιναν οι απομονώσεις σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους, που είχε προβλέψει η διοίκηση, με τα μέτρα που προβλέπει το πρωτόκολλο και η συνολική διαχείριση, που στην περίπτωση ενός κλειστού ιδρύματος, με τόσο σοβαρά περιστατικά περιθαλπομένων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

»Τα πολύ αυστηρά μέτρα τηρούνται με ευλάβεια από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, αλλά ο ιός είναι παντού. Λόγω της ευαισθησίας των περιστατικών που φιλοξενούνται εντός του ιδρύματος είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί.

»Σχεδόν κάθε εβδομάδα υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι. Ο ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικός. Οι εργαζόμενοι δίνουν πολύ σκληρό αγώνα στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας. Σκεφτείτε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν βαριά περιστατικά με τετραπληγικούς, βαριές νοητικές αναπηρίες, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους με ασθένειες και πολλαπλές παθήσεις σε όλη τη γκάμα των ηλικιών.

»Ένα μεγάλο κομμάτι του ιδρύματος είναι σήμερα σε καραντίνα. Τις επόμενες δυο εβδομάδες περιμένουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων και θεωρώ ότι αποτελεί προσωπικό στοίχημα ευθύνης για όλους μας να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας για να μη μεταδώσουμε τον ιό σε ανθρώπους, όπως οι περιθαλπόμενοι όχι μόνο στον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά σε όλα τα ιδρύματα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη ζωή τους», τόνισε η κ. Νάκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο ιός πρόσβαλε εργαζόμενους που βρέθηκαν θετικοί στους προληπτικούς ελέγχους.

Ως τις 30 Οκτωβρίου, οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι όλοι ήταν αρνητικοί. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, σε δυο εργαζόμενους, οπότε ακολούθησε η διαδικασία της καραντίνας στα τμήματα που εργάζονται και της επιβολής όλων των οδηγιών και του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Σταδιακά ελέγχθηκαν, όπως αναφέρει το voria.gr, όλοι οι εργαζόμενοι και οι περιθαλπόμενοι, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν δεκάδες κρούσματα, περίπου 60 στο σύνολό τους στους περιθαλπόμενους και αρκετά στους εργαζόμενους.

Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και μόλις δέκα χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι ασυμπτωματικοί ολοκληρώνουν αυτές τις μέρες την καραντίνα τους, χωρίς επιπτώσεις ενώ κι από τους δέκα νοσηλευόμενους, ο πρώτος πήρε σήμερα εξιτήριο.

Ελλάδα
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM