Συνεδριάζουν την Κυριακή οι επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Συνεδριάζουν την Κυριακή οι επιτροπές για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Την Κυριακή το πρωί (09:00) συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές για την σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν εάν θα παραταθούν τα υφιστάμενα μέτρα.

Τέσσερις δήμοι της περιοχής (Θήρας, Αμοργού, Ανάφης και Ιητών) έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεπειών των δονήσεων.

Το Ωκεανογραφικό Σκάφος "ΑΙΓΑΙΟ" του ΕΛΚΕΘΕ συνεχίζει τις έρευνες στην περιοχή, καταγράφοντας ρήγματα και αέρια εκπομπής στον κρατήρα του Κολούμπο. Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Δημήτρη Σακελλαρίου, οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στις επιστημονικές επιτροπές.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τη σεισμική δραστηριότητα

Ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισήμανε ότι η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας δεν σημαίνει αποκλιμάκωση, καθώς το σύστημα παραμένει ενεργό.

Ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης χαρακτήρισε τους σεισμούς "καθαρά ηφαιστειακούς", σημειώνοντας ότι η δραστηριότητα αυτή μοιάζει με το φαινόμενο του 2011-2012.

Παράλληλα, ανησυχία προκάλεσε το βουητό που καταγράφηκε τη νύχτα της Παρασκευής, με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο να κάνει λόγο για αλλαγή του σεισμικού μοτίβου στην περιοχή.

Οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ εξετάζεται η διοργάνωση διεθνούς επιστημονικής σύσκεψης για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου.

Σαντορίνη: Πάνω από 18.400 σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου

Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 13 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (http://dggsl.geol.uoa.gr) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 18.400 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 16,200 με μεγέθη Μ≥1.0.

Στις 13 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 800 σεισμοί, με ~40 να έχουν μέγεθος Μ≥2.5, 2 σεισμούς με Μ≥4.0, και κανέναν (0) σεισμό με Μ≥4.5, με τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς να έχουν μέγεθος 4.4. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 14η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 110 σεισμοί, εκ των οποίων 3 με μεγέθη M≥4.0 και κανένας (0) με Μ≥4.5, ενώ ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 22:18:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 4.1.

Παρατηρήθηκε μείωση στη συχνότητα σεισμών, με το μεγαλύτερο μέρος της μικροσεισμικής δραστηριότητας να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου. Στις 14 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε νέα μικροσεισμική έξαρση στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού, μεταξύ ~20:00-22:00 (τοπική ώρα), την οποία ακολούθησε ο ισχυρότερος σεισμός της ημέρας.

Στις 14 Φεβρουαρίου, μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Τομέα Γεωφυσικής-Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στη Νέα Καμένη, εντός της Καλδέρας της Σαντορίνης, όπου προέβησαν σε εργασίες συντήρησης για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μόνιμου σεισμολογικού σταθμού SNT5 του ΕΚΠΑ και του μόνιμου δορυφορικού γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS (σταθμός ΝΚΑΜ), καθώς και για επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου δορυφορικών γεωδαιτικών σταθμών-παρατηρήσεων GPS.

Ο γεωδαιτικός σταθμός ΝΚΑΜ έχει εγκατασταθεί στο πλαίσιο συνεργασίας των Εργαστηρίων Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ με τον Καθηγητή Αντώνιο Μαρσέλλο του Hofstra University (NY, USA). Στη συνέχεια, μετέβησαν στην περιοχή Μέσα Γυαλός της Σαντορίνης (παλιό λιμάνι των Φηρών) για εργασίες συντήρησης στον μόνιμο σεισμολογικό σταθμό SNT1. Συγκεκριμένα, μετέβησαν: ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Καθηγητής Γεώργιος Καβύρης, ο Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής Καθηγητής Ιωάννης Αλεξόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Σακκάς, ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Καπετανίδης, ο ΕΤΕΠ Βασίλειος Νικολής και ο Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιωάννης Γιαννόπουλος.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση ΕΟΦ: Μην χρησιμοποιείτε αντιδιαβητικά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Ελλάδα / Προειδοποίηση ΕΟΦ: Μην χρησιμοποιείτε αντιδιαβητικά φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Tα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν έχουν μελετηθεί και δεν προορίζονται για χρήση για αισθητικούς σκοπούς, δηλαδή για απώλεια βάρους από υγιείς ανθρώπους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM