Σεισμός- Συνολάκης: Υπάρχει το ενδεχόμενο των 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα

Σεισμός- Συνολάκης: Υπάρχει το ενδεχόμενο των 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης, μίλησε για το σεισμογενές περιβάλλον της Ελλάδας ενώ ανέλυσε και το ενδεχόμενο σεισμού της τάξεως των 8,5 βαθμών στη χώρα, βάσει των ιστορικών στοιχείων και των παρατηρήσεων.

Ξεκινώντας την ανάλυσή του στην ΕΡΤ ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα λέγοντας: «Αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.χ. Και πού τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές. Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη. Η Αλεξάνδρεια ήταν μέχρι τότε το κέντρο τουλάχιστον του Ελληνικού πολιτισμού. Εξαφανίζεται, γιατί καταστρέφεται πλήρως από ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο το δημιουργεί ο σεισμός αυτός. Και μπορούμε να ξέρουμε πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός αυτός από την τεκτονική ανύψωση».

Συνεχίζοντας την επιστημονική του ανάλυση ο καθηγητής φυσικών καταστροφών και ακαδημαϊκός αναφέρθηκε στην Κρήτη και τη δομή της, υπογραμμίζοντας πως είναι «προϊόν» σεισμού.

«Υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, στα Φαλάσαρνα, τα οποία είναι μια καταπληκτική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πώς ανέβηκε; Επίσης, στα Σφακιά βλέπεις την παλιά ακτογραμμή που είναι δύο μέτρα, δηλαδή ανέβηκαν δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, δεν χρειάζεται να είστε γεωλόγοι», ανέφερε. 

Σεισμός 8,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα: «Είναι ένδειξη και όχι πρόβλεψη»

Αναφερόμενος στην πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα ο κ. Συνολάκης τόνισε: «τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει αυτές τις μετατοπίσεις που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα; Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών» και πρόσθεσε: «Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει ένας τέτοιος μεγάλος σεισμός».
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Θάνατος 19χρονου αθλητή πολεμικών τεχνών – Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού

Ελλάδα / Χανιά: Θάνατος 19χρονου αθλητή πολεμικών τεχνών – Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια προπόνησης σε σχολή πολεμικών τεχνών στα Χανιά, όταν ο 19χρονος δέχθηκε ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι από συναθλητή ή συναθλήτριά του
LIFO NEWSROOM
Χαλκιδική: Ο πατέρας του 19χρονου κατέθεσε μήνυση κατά αιρετών του Δήμου Κασσάνδρας

Ελλάδα / Χαλκιδική: Ο πατέρας του 19χρονου κατέθεσε μήνυση κατά αιρετών του Δήμου Κασσάνδρας

Η οικογένεια του αδικοχαμένου Γιάννη σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί πως ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση ποινικών διώξεων σχετικά με τον θάνατο του γιου τους τον Αύγουστο του 2024
LIFO NEWSROOM