Συντάξεις δικαστικών: Το «ντόμινο» της απόφασης – Ποιους αφορά

δικαστικοι Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» έκαναν λόγο νομικοί που σχολίασαν την απόφαση αύξησης των συντάξεων των δικαστικών

Η υπόθεση των συντάξεων των δικαστικών απασχόλησε την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας που έχει αρμοδιότητα για συνταξιοδοτικά θέματα. Το ανώτατο δικαστήριο τελικά εξέδωσε απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία (28 ψήφοι υπέρ έναντι 3 κατά) και έκρινε ότι οι συντάξεις των δικαστικών οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν το 2012, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαυρωνάς, εξειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι το δικαστήριο έκρινε ότι οι νέες αποδοχές των συνταξιούχων δικαστικών πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2016 και του 2012, «άρα έκρινε αντισυνταγματικες τις περικοπές τους τόσα χρόνια». Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν ανοίγει κύκλος συζήτησης για τους υπόλοιπους συνταξιούχους», επομένως αφορά το ειδικό λειτουργικό καθεστώς των δικαστικών. 

«Χωρίζουμε την απόφαση σε δύο πεδία» σημείωσε ο Γιάννης Μαυρωνάς. «Το πρώτο είναι το ηθικό, γιατί δεν είναι δίκαιο οι δικαστικοί να έχουν κρίνει τις άλλες περικοπές συνταγματικές και εδώ να δίνεται ένα τόσο ευρύ πεδίο διεκδικήσεων. Το δεύτερο είναι το νομικό, καθώς  η απόφαση λέει ότι ο ΕΦΚΑ είναι υποχρεωμένο να υπολογίσει αλλιώς τις συντάξεις των δικαστικών. Μπορεί να έρθουν οι δικαστικοί τώρα και να κάνουν αίτηση στη διοίκηση και να πουν "επανυπολογίστε μου τη σύνταξη".  Θα αρνηθεί το κράτος, οι δικαστές θα κάνουν εφέσεις στο ελεγκτικό συνέδριο και το κράτος θα προσπαθήσει να το καθυστερήσει. 


Ποιοι είναι οι 3 δικαστικοί που έκαναν προσφυγή

Από την άλλη, ο  καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι «η αύξηση των αποδοχών πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν μπορεί να μην το εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το ελεγκτικό συμβούλιο είπε ότι πρέπει να δώσει πριν το 2012. Όλοι δικαιούνται πάνω από 30-40.000 ευρώ». 

«Οι 3 θα τα πάρουν ούτως ή άλλως. Θα πάρουν και χίλια ευρώ τουλάχιστον αύξηση, δεν είναι και λίγα» σχολίασε με τη σειρά της η Ιωάννα Μάνδρου, αποκαλύπτονας ποιοι είναι οι 3 που έκαναν την προσφυγή. Σύμφωνα με την Ιωάννα Μάνδρου, αυτοί είναι ο Χρήστος Ράμμος της ΑΔΑΕ, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρωμύλος Κεδίκογλου και ο πρώην πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου, Νικόλαος Αγγελάρας. 

«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», τόνισε χτες με τη σειρά του ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ. Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, μελετάμε τις συνέπειές της σημείωσε ενώ τόνισε ότι υπάρχει θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι συνταξιούχοι δικαστικοί, που είναι περίπου 5.000, αναμένεται, αν τελικώς αυτή η απόφαση αποτελέσει κυβερνητική πρωτοβουλία, να λάβουν σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυτές οι αυξήσεις μπορεί να προσδιοριστούν στο 60% του μισθού των δικαστικών, που σήμερα κυμαίνονται για τον μέσο δικαστή σε περίπου 3.000 ευρώ.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM