ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τα απόρρητα πρακτικά των σκοπιανών αρχηγών για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Τα απόρρητα πρακτικά των σκοπιανών αρχηγών για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Τα πρακτικά δυο συσκέψεων της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια ρίχνουν φως στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι δυο συσκέψεις έγιναν στις 27 Ιανουαρίου (υπό τον Μάθιου Νίμιτς) και στις 19 Μαΐου 2018 και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα πρακτικά τους αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων είχε ήδη συμφωνηθεί.

Από τις εκτιμήσεις της ηγεσίας των Σκοπίων φαίνεται πως η Αθήνα ζητούσε αρχικά αμετάφραστη ονομασία ενώ είχε ήδη δεχθεί την ταυτότητα.


Στο Σούνιο η ελληνική πλευρά έκανε παραχώρηση για τη γλώσσα και παρουσιάστηκε η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Για τον Τσίπρα, οι Σκοπιανοί εκτιμούσαν τον Ιανουάριο ότι θέλει να κλείσει άμεσα το θέμα και να πάει σε εκλογές τον Μάιο ενώ αναγνώριζαν την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής για το πράσινο φως από την ελληνική πλευρά. 

Στις αρχές του έτους, η ηγεσία της ΠΓΔΜ εκτιμούσε πως η στάση της ΝΔ θα είναι «ενδεχομένως θετική» αλλά τον Ιούνιο οι Σκοπιανοί εμφανιζόταν βέβαιοι πως δεν θα περνούσε η συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Και στις δύο συσκέψεις είναι προφανές το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσιάζεται ιδιαίτερα επίμονος για επικύρωση της συμφωνίας «το ταχύτερο δυνατό». 

Τέλος, προκύπτει ότι οι Αλβανοί ηγέτες της ΠΓΔΜ δεν είχαν πρόβλημα να παρακαμφθεί το δημοψήφισμα ενώ είχε γίνει αντιληπτός και ο κίνδυνος ρωσικής παρέμβασης με στόχο να μην επιτευχθεί συμφωνία. 

Ελλάδα
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια