Τα νοσήματα που απειλούν τους Έλληνες

Τα νοσήματα που απειλούν τους Έλληνες Facebook Twitter
0

Η σχέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με την Ευρώπης και ειδικότερα, την Ελλάδας έχει εξελιχθεί σημαντικά.

Το 2021, η ίδρυση του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδα και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, επισφράγισε αυτή τη συνεργασία και έγινε το πρώτο βήμα από μια σειρά προσπαθειών για την ενίσχυση της ποιότητας του συστήματος υγείας και της ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Ελλάδα.

Το τρέχον διάστημα, το Γραφείο συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά από καινοτόμα έργα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και τους παρόχους υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ João Breda, επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα,, αναφέρει, πως:

«Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που υλοποιούμε, το HEALTH-IQ, εισάγει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργήσαμε την πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών (2025-2030)» .

Ο Breda, ως ειδικός απεσταλμένος του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ/Ευρώπης και επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, τονίζει για το ΕΣΥ:

«Η ψυχική υγεία παραμένει προτεραιότητα, με την Ελλάδα να ηγείται των προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η δέσμευση αυτή αντικατοπτρίζεται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας της Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων».

Η υγεία των Ελλήνων

Με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, θα εγκαινιαστεί και η συλλογή δεδομένων στο πλαίσιο του έργου HEALTH-IQ, μέσω μια νέα πλατφόρμας που αναπτύσσεται.

Αναφορικά με αυτό, ο Δρ João Breda, επισημαίνει για τα νοσήματα που «κυριαρχούν» στην Ελλάδα: «Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν προηγουμένως υποβληθεί στο Γραφείο μας για τη δημιουργία του demo της πλατφόρμας, διαπιστώνεται ότι ο επιπολασμός χρόνιων παθήσεων, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην πρόληψη αυτών των παθήσεων».

Στην πορεία, υπογράμμισε τις προκλήσεις που παρατηρείται να κωλύουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Ορισμένες από αυτές, αφορούν καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, ο διαβήτη και οι αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή και το περιβάλλον.

Όπως εκτιμά «τα προληπτικά μέτρα πρέπει να εστιάσουν στην προώθηση της μεσογειακής διατροφής, την ενίσχυση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας και την επέκταση των προγραμμάτων εμβολιασμού. Η βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η προώθηση πρωτοβουλιών για έγκαιρη διάγνωση και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού θα είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων για την υγεία».

Νέα στρατηγική για την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών

Ο Δρ Breda επισημαίνει ότι η νέα στρατηγική για την περίθαλψη αποτελεί καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

Εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες:

Ηγεσία και διακυβέρνηση: Βελτίωση των κανονισμών και της διαχείρισης για ένα πιο αποδοτικό και υπεύθυνο σύστημα.

Δεδομένα και καινοτομία: Χρήση σύγχρονων κλινικών πρωτοκόλλων, ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών.

Εγγραμματοσύνη και συμμετοχή: Ενημέρωση και ενδυνάμωση των ασθενών, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους.

Με 11 στόχους και 47 δράσεις, η στρατηγική διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και καινοτομία.

Χρονοδιάγραμμα Αλλαγών

Οι βελτιώσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά. Βραχυπρόθεσμα, αναμένονται μέτρα για την ασφάλεια των ασθενών, ανάπτυξη ηλεκτρονικών φακέλων υγείας και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών. Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προβλέπεται η εφαρμογή νέων κλινικών πρωτοκόλλων, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ενίσχυση των περιφερειακών δομών περίθαλψης.

Ένα Ανθεκτικότερο Σύστημα Υγείας

Ο Δρ Breda τονίζει τη σημασία μιας συνολικής προσέγγισης για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Αναγνωρίζει τις προκλήσεις, όπως η έλλειψη επαγγελματιών υγείας, το αυξανόμενο κόστος και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η λύση έγκειται στην εκπαίδευση, την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων και την προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις.

Η βελτίωση του συστήματος υγείας δεν αφορά μόνο τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά την καθημερινή ποιότητα ζωής των πολιτών. Οι αλλαγές που εφαρμόζονται στοχεύουν στη δημιουργία ενός ισχυρότερου, δικαιότερου και πιο ανθεκτικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για όλους.
 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι «δείχνουν» οι τελευταίοι σεισμοί στη Σαντορίνη: Νέες εκτιμήσεις επιστημόνων

Ελλάδα / Τι «δείχνουν» οι τελευταίοι σεισμοί στη Σαντορίνη: Νέες εκτιμήσεις επιστημόνων

Τι εκτιμούν Βασίλης Καραστάθης, Κώστας Συνολάκης, Δημήτρης Σακελλαρίου - «Η δραστηριότητα αυτή εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανύδρου, αρκετά μακριά από το ηφαίστειο της Σαντορίνης»
LIFO NEWSROOM