Υψηλότερος ο κίνδυνος καρδιακής νόσου για τις μητέρες διδύμων

Υψηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου για τις μητέρες διδύμων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό είναι διπλάσιος για τις μητέρες διδύμων σε σύγκριση με όσες γεννούν ένα παιδί, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal.

Μάλιστα, ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, για όσες μητέρες είχαν υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη.

Αντλώντας δεδομένα από 36 εκατομμύρια τοκετούς στις ΗΠΑ (2010-2020), η ομάδα από την Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson, στο Νιου Τζέρσεϊ, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι οι μητέρες με δίδυμα  και υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διέτρεχαν κίνδυνο, οκτώ φορές υψηλότερο σε αντίθεση με τις γυναίκες που είχαν μονήρεις κυήσεις.

Η μελέτη 36 εκατομμύρια τοκετών

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 36 εκατομμύρια τοκετούς που ελήφθησαν από την βάση δεδομένων των αμερικανικών νοσοκομείων «Nationwide Readmissisons Database» μεταξύ του διαστήματος, από το 2010 ως το 2020. Στο επόμενο βήμα, χώρισαν τις εγκύους σε τέσσερις ομάδες:

  • εκείνες που είχαν δίδυμα αλλά φυσιολογική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,
  • εκείνες που είχαν δίδυμα και υπερτασική νόσο κύησης,
  • όσες είχαν μονήρη κύηση με φυσιολογική αρτηριακή πίεση
  • και όσες είχαν μονήρη κύηση με υπερτασική νόσο κύησης.

Η υπερτασική νόσος κύησης περιλαμβάνει την υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη, την προεκλαμψία και την εκλαμψία. Στην έρευνα, υπολογίστηκε το ποσοστό των ασθενών που εισήχθησαν ξανά στο νοσοκομείο, στον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό με οποιονδήποτε τύπο καρδιαγγειακής νόσου. Μεταξύ αυτών, η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αποτελέσματα 

Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των επανεισαγωγών για καρδιαγγειακά νοσήματα εντός ενός έτους από τον τοκετό ήταν συνολικά υψηλότερο για τις γυναίκες με δίδυμα (1.105,4 ανά 100.000 γεννήσεις) σε σχέση με τις μονήρεις κυήσεις (734,1 ανά 100.000 γεννήσεις). Οι μητέρες με δίδυμα και φυσιολογική αρτηριακή πίεση είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν με καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τις μονήρεις κυήσεις με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, για τις μητέρες με δίδυμα και υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος ήταν περισσότερο από οκτώ φορές υψηλότερος.

Αντίθετα, ένα έτος μετά τη γέννα οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου, ήταν υψηλότεροι μεταξύ των ασθενών με μονήρεις κυήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τους ασθενείς με δίδυμα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Κάτι τέτοιο ισούται, κατά τους μελετητές, με μείωση του κινδύνου για τις μητέρες διδύμων μακροπρόθεσμα, ενώ οι μητέρες με μονήρεις κυήσεις μπορεί να έχουν άλλους προϋπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν μπόρεσαν να εξετάσουν βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η φυλή και η εθνικότητα, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η χρήση ναρκωτικών, καθώς δεν καταγράφονταν με συνέπεια στη βάση δεδομένων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM