Τα πράσινα παπαγαλάκια της Θεσσαλονίκης είναι πλέον ένα φαινόμενο της πόλης

Τα πράσινα παπαγαλάκια της Θεσσαλονίκης είναι πλέον ένα φαινόμενο της πόλης Facebook Twitter
2

Πράσινα παπαγαλάκια δίνουν "χρώμα" σε κεντρικά πάρκα της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην καθημερινότητα όσων μπορούν να τα εντοπίσουν, είτε σε κλαδιά δέντρων είτε την ώρα που πετούν. Τα πράσινα παπαγαλάκια στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελούν...φαινόμενο της πόλης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του συνεργάτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Λευτέρη Σταύρακα, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Δεν είναι οι παπαγάλοι μόνο στην Ελλάδα, είναι σε όλη την Ευρώπη. Δεν ήρθαν μόνοι τους, είναι αποτέλεσμα κλασικής ανθρώπινης παρέμβασης" είπε ο κ. Σταύρακας, ανατρέχοντας στη δεκαετία του '80 και τη δημιουργία του πρώτου "πυρήνα" αποικίας των παπαγάλων στην Αθήνα.

Η φυσική εξάπλωση των πράσινων παπαγάλων είναι στην Αφρική και στην Ασία. "Φτάνουν μέχρι και στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Δεν είναι πουλιά αποκλειστικά τροπικά. Έχουν μεγάλες αντοχές στο κρύο. Το μόνο που θέλουν είναι τροφή. Αν έχουν τροφή αντέχουν το κρύο. (Στην Ελλάδα) τρέφονται με καρπούς δέντρων όπως τα κυπαρίσσια ή τα καλλωπιστικά δέντρα (...)" επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταύρακας.

 

Παπαγάλοι VS δρυοκολαπτών

Μην σας "ξεγελά" η γλυκιά τους όψη: Οι παπαγάλοι μπορούν και διεκδικούν τη φωλιά που επιθυμούν. Όπως εξήγησε ο κ. Σταύρακας, "δρυοκολάπτες φωλιάζουν στη Θεσσαλονίκη, τρυπούν τη φωλιά τους σε έναν κορμό δέντρου και αν την ίδια φωλιά την διεκδικήσουν οι παπαγάλοι το πιο πιθανό είναι να την κερδίσουν γιατί λειτουργούν σε ομάδα, οι δρυοκολάπτες δεν σχηματίζουν κοπάδι, ειναι απλά το ζευγάρι των πουλιών".

Και για όσους δεν κατάφεραν να δουν τα πράσινα παπαγαλάκια, ο κ. Σταύρακας τόνισε ότι "είναι λίγο μικρότερα (σε μέγεθος) από μία καρακάξα", άρα όποιος επιθυμεί να τα αντικρίσει αρκεί να εξασκήσει την όρασή του και θα τα εντοπίσει...

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ -------- Έλληνας χορεύει στην εθνική όπερα της Οδησσού και ζει μόνος στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου

Ελλάδα / Έλληνας χορεύει στην εθνική όπερα της Οδησσού και ζει μόνος στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου

Ο χορευτής Errik Nour που άφησε την Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρό του στην εμπόλεμη Ουκρανία μιλάει στην LiFO για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, την καθημερινότητα σε μια πόλη που αγαπάει τις τέχνες, αλλά ζει με τον εφιάλτη του πολέμου και το Πάσχα που (δεν) μοιάζει με το ελληνικό
ΜΙΛΤΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

σχόλια

2 σχόλια
Ωραία όλα αυτά. Δεν αναφέρει όμως ότι σταδιακά, με του ρυθμό αναπαραγωγής τους, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα τοπικά πτηνά σαν αυτό που υπάρχει πχ στην Αγγλία. Ίσως θα ήταν σωστό να αντιμετωπιστούν εγκαίρως πριν να είναι αργά.