Τέλος στις φυτεύσεις κυπαρισσοειδών πρέπει να μπει στη Θεσσαλονίκη καθώς η γύρη που παράγουν έχει ξεπεράσει τα όρια προστασίας της δημόσιας υγείας. Την επισήμανση έκανε η καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Δέσποινα Βώκου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα "Αστικό Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη", που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου, στο πλαίσιο εορτασμού των 90 χρόνων της Σχολής.
Για τον μικροβιόκοσμο στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην παρουσίασή της η κ.Βώκου, επικαλούμενη στοιχεία των τελευταίων 30 χρόνων που καταγράφουν τη γύρη και τα σπόρια των μυκήτων τα οποία προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. "Ειδικά η περιοχή του Ζωολογικού Κήπου, στο Σέιχ Σου, όπως προκύπτει από τον σταθμό μέτρησης, είναι πολύ επιβαρυμένη για γύρη οπότε όσοι έχουν αλλεργίες, είναι καλό να την αποφεύγουν" είπε χαρακτηριστικά η κ.Βώκου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριών δεκαετιών, το ατμοσφαιρικό φορτίο γύρης επιβαρύνεται κατά 90% από τα κυπαρισσοειδή αλλά και από το περδικάκι, ένα ποώδες πολυετές φυτό το οποίο ανήκει στην οικογένεια της τσουκνίδας, ενώ έξαρση της γύρης στην ατμόσφαιρα καταγράφεται από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Σημειώνεται ότι στα "αποτυπώματα" της γύρης που μελέτησαν οι επιστήμονες, κατέγραψαν και ένα ξενικό εισβολικό είδος που απελευθερώνει μεγάλο ποσό γύρης, την "αμβροσία".
"Παρατηρήσαμε γενικότερα, αύξηση της ποσότητας γύρης χρονικά, η οποία αποδίδεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και στον ευτροφισμό της ατμόσφαιρας και του εδάφους" τόνισε η καθηγήτρια Βιολογίας, επισημαίνοντας την ανάγκη "μέριμνας για αποφυγή φυτεύσεων ειδών με αλλεργιογόνες ιδιότητες".
πηγή: ΑΠΕ/ ΜΠΕ
σχόλια