Αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, κατέθεσαν στη Βουλή η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη.
Οι δύο γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ζητούν συγκεκριμένα την άρση της ασυλίας των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, αλλά και να συμμορφωθεί η Βουλή με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Βουλή «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ», αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στο αίτημά τους.
Τέμπη: «Δεν προσδοκούμε να γίνετε λαϊκό δικαστήριο, αλλά να ενσκήψετε με ευθύνη»
Εκπροσωπώντας τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού μίλησε στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να μην γίνουν «λαϊκό δικαστήριο», αλλά να ενσκήψουν «με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης» στην υπόθεση, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως.
Κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αιτήματα προς την επιτροπή, ζητώντας να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά, να ζητηθεί για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, να ζητηθεί από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού, αλλά και επανεξέταση του πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων, όπως και να διαβιβαστεί η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και να ζητηθεί η κοινοποίηση του πορίσματος για την υπόθεση.
Στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ ανακοίνωσε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών και στην επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση. Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, μαζί με την Μαρία Καρυστιανού, ήταν και ο Παύλος Ασλανίδης, που στο δυστύχημα έχασε τον γιο του Δημήτρη. Κατά την έξοδό τους από το Ευρωκοινοβούλιο, καταχειροκροτήθηκαν από δεκάδες άτομα που βρέθηκαν εκεί.
Όλη η ομιλία της κ. Μαρίας Καρυστιανού στην Ευρωβουλή 18-03-2024.#Τεμπη_συγκαλυψη#τεμππη_εγκλημα pic.twitter.com/FXfBu43r2Y
— Διονύσης Χατζόπουλος (@dionysis_bdroid) March 18, 2024