Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας και πάνω από 1,2 εκ. παιδιά ανά τον κόσμο βρίσκονται εκτός σχολείου, επισήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης, τόνισε κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις του κορωνοϊού.
Ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές κατά την πρώτη και δεύτερη φάση της σχολικής χρονιάς: Η πρώτη είχε μόνο την τήρηση μέτρων απόστασης, πλύσιμο χεριών κλπ ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου.
Η εικόνα των κρουσμάτων σε σχέση με τα παιδιά, κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή, είπε μεταξύ άλλων. Περίπου τον Μάιο το ποσοστό επί τους συνολικού αριθμού των κρουσμάτων ήταν 7.5% ενώ τον Ιούλιο στο 20% δηλαδή ένα παιδί ανά 5 κρούσματα και μάλιστα με κλειστά σχολεία, όπως σημείωσε.
Παιδιά και έφηβοι θεωρούνται σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών για την αναχαίτιση της πανδημίας, επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.
Ειδικά δε, για τα 12-17 ετών, ο εμβολιασμός είναι σημαντικός:
- για την προστασία του ίδιου του παιδιού
- για την θωράκιση του παιδιού ώστε να ξαναπάει στον χώρο του σχολείου και να συμμετάσχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες
- για την μείωση της διασποράς αλλά
-και επειδή είναι ένας λόγος για την μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.
Τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για τα παιδιά, είναι ασφαλή και αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της σχολικής ζωής, σχολίασε σχετικά η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού.
Τόνισε δε, ότι τα lockdown είχαν σημαντική αρνητική επίδραση στην ψυχική και όχι μόνο υγεία των παιδιών.
Σύμφωνα με μελέτες 25% των παιδιών εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης ενώ ποσοστό 20% συμπτωματολογία άγχους. Τα ποσοστά αυτά είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καθοριστικός παράγοντας για τον εμβολιασμό των παιδιών ωστόσο, είναι η συμμετοχή των γονέων και μετά από έναν αρχικό δισταγμό αποδέχονται και υποστηρίζουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, πρόσθεσε.
Ίσως και αυτός ο εμβολιασμός να παρακινήσει τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν, είπε η κ. Θεοδωρίδου.
Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου, επισήμανε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άνω των 60 ετών είναι οι ομάδες του πληθυσμού με ανάγκη για λήψη αναμνηστικής δόσης.
Τα δεδομένα αυτά θα συνεκτιμηθούν προκειμένου να καθοριστούν στην επόμενη φάση οι κατηγορίες των ατόμων που θα λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Ακόμη αναμένεται η επίσημη έγκριση του EMA για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, όπως σημείωσε.
«Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για τον εμβολιασμό των εφήβων και των διστακτικών», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.