Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβουν οι ΗΠΑ τη Γάζα και να δημιουργήσουν μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», αφού πρώτα μετεγκαταστήσουν τους Παλαιστίνιους, έχει προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του ανακοίνωση για τη νέα αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι οραματίζεται την οικοδόμηση ενός θέρετρου όπου οι διεθνείς κοινότητες θα μπορούσαν να ζήσουν αρμονικά μετά από πάνω από 15 μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών που σχεδόν αφάνισαν τον μικροσκοπικό παλαιστινιακό παράκτιο θύλακα και σκότωσαν τουλάχιστον 47.000 ανθρώπους.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα προχωρήσει με την άκρως αμφιλεγόμενη πρότασή του ή απλώς παίρνει μια ακραία θέση ως διαπραγματευτική στρατηγική, ενώ δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Γάζα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
Η πρόταση Τραμπ προκάλεσε αποδοκιμασίες από διεθνείς δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία, οι οποίες δήλωσαν ότι θα φέρει «νέα δεινά και νέο μίσος». Η Σαουδική Αραβία απέρριψε ευθέως την πρόταση για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων της Γάζας.
Ακολουθούν ορισμένες παγκόσμιες αντιδράσεις στις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου:
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας:
Σαουδική Αραβία απορρίπτει κάθε προσπάθεια εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη γη τους. Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσε τη θέση του βασιλείου με «σαφή και ρητό τρόπο» που δεν επιτρέπει καμία ερμηνεία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ:
«Θα πρέπει να τους επιτραπεί [οι Παλαιστίνιοι] να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα πρέπει να τους επιτραπεί να ανοικοδομήσουν και θα πρέπει να είμαστε μαζί τους σε αυτή την ανοικοδόμηση στο δρόμο προς μια λύση δύο κρατών».
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ:
Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Λωρίδα της Γάζας ανήκει στους Παλαιστίνιους και η εκδίωξή τους θα ήταν απαράδεκτη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. «Θα οδηγούσε επίσης σε νέα δεινά και νέο μίσος ... Δεν πρέπει να υπάρξει λύση πάνω από τα κεφάλια των Παλαιστινίων».
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστόφ Λεμουάν:
Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, η οποία θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επίθεση στις νόμιμες προσδοκίες των Παλαιστινίων, αλλά και σημαντικό εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών και σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης για τους στενούς μας εταίρους Αίγυπτο και Ιορδανία, καθώς και για ολόκληρη την περιοχή».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες:
Θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτό: Η Γάζα είναι η γη των Παλαιστινίων της Γάζας και πρέπει να παραμείνουν στη Γάζα. Η Γάζα είναι μέρος του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους που υποστηρίζει η Ισπανία και πρέπει να συνυπάρξει διασφαλίζοντας την ευημερία και την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι:
Ο Abdelatty συζήτησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Mohammad Mustafa, τη σημασία της προώθησης των έργων ανάκαμψης στη Γάζα χωρίς οι Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν το έδαφος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ:
Η Ρωσία πιστεύει ότι μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών:
Αυτή είναι η θέση που κατοχυρώνεται στο σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή είναι η θέση που συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που εμπλέκονται σε αυτό το πρόβλημα. Προχωρούμε από αυτήν, την υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη δυνατή επιλογή».
Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας:
«Η Κίνα ελπίζει ότι όλα τα μέρη θα λάβουν την κατάπαυση του πυρός και τη διακυβέρνηση μετά τη σύγκρουση ως ευκαιρία για να επαναφέρουν το παλαιστινιακό ζήτημα στη σωστή κατεύθυνση της πολιτικής διευθέτησης με βάση τη λύση των δύο κρατών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν:
Τα σχόλια του Τραμπ για σχέδιο κατάληψης της Γάζας είναι «απαράδεκτα». Οποιαδήποτε σχέδια που αφήνουν τους Παλαιστίνιους «έξω από την εξίσωση» θα οδηγήσουν σε περισσότερες συγκρούσεις.
Γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα:
Είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε προς την επόμενη φάση της κατάπαυσης του πυρός, για την απελευθέρωση όλων των ομήρων και των κρατουμένων που κρατούνται αυθαίρετα, τον τερματισμό του πολέμου και την ανοικοδόμηση της Γάζας, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται αυστηρά κάθε βίαιη μεταφορά σε ή απέλαση ανθρώπων από κατεχόμενα εδάφη».
Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, Sami Abu Zuhri:
Ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα επιτρέψει να περάσουν αυτά τα σχέδια ... Αυτό που απαιτείται είναι να τερματιστεί η [ισραηλινή] κατοχή και η επιθετικότητα εναντίον του λαού μας, όχι να εκδιωχθεί από τη γη του».
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, και η παλαιστινιακή ηγεσία:
Ο Αμπάς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα παραιτηθούν από τη γη, τα δικαιώματα και τους ιερούς τόπους τους και ότι η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γης του κράτους της Παλαιστίνης, μαζί με τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος:
Το Ιράν δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε εκτόπιση των Παλαιστινίων και το έχει γνωστοποιήσει αυτό μέσω διαφόρων διαύλων».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις:
Είναι πολύ σαφής η κατεύθυνση της κίνησης εδώ: χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών, και ο λαός της Παλαιστίνης και ο λαός του Ισραήλ έχουν αμφότεροι το δικαίωμα να ζουν σε κράτη με ασφάλεια δίπλα-δίπλα, και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Οποιαδήποτε ιδέα εκτοπισμού του λαού της Γάζας οπουδήποτε αλλού θα ερχόταν σε ξεκάθαρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι:
Η θέση της Αυστραλίας είναι η ίδια όπως ήταν σήμερα το πρωί, όπως ήταν και πέρυσι. Η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει σε διακομματική βάση τη λύση των δύο κρατών».
Ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν αλ Σέιχ:
Η παλαιστινιακή ηγεσία επιβεβαιώνει την πάγια θέση της ότι η λύση των δύο κρατών, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, είναι η εγγύηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης.
Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ:
Οι θέσεις και τα σχέδια του Τραμπ αποτελούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί την αραβική και περιφερειακή εθνική ασφάλεια, ιδίως στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να θέσει σε αντιπαράθεση με τον παλαιστινιακό λαό και τα δικαιώματά του.