Περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχουν εμφανίσει σύνδρομο MIS-C ή παρόμοια συμπτωματολογία, δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε στοιχεία για αυτό το σπάνιο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που εμφανίζεται σε παιδιά μετά τη νόσηση από κορωνοϊό, με αφορμή την υπόθεση ενός 11χρονου.
Το παιδί υπέστη πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού και μεταφέρθηκε από τη Μυτιλήνη στο νοσοκομείο Παίδων. Οι γιατροί εξετάζουν αν πρόκειται για περίπτωση συνδρόμου MIS-C.
«Ο αριθμός παιδιών με MIS-C και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, που εξήγησε ότι πρόκειται για «50 παιδιά που έχουν παρουσιάσει MIS-C και άλλα που έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C».
Η σοβαρότητα, επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, μειώνεται «με τη γνώση πλέον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι τα παιδιά αυτά και διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη θεραπεία τη σωστή και έτσι δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση από όσο ξέρω. Δεν ξέρω αν ήταν ένα παιδί στην αρχή».
Παράλληλα υπενθύμισε ότι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση να εγκριθεί ο εμβολιασμός των παιδιών ήταν «αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα να μη συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό».
Σε παλιότερες δηλώσεις της η κ. Θεοδωρίδου είχε αναφέρει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου MIS-C σε παιδιά και εφήβους είναι μικρός, αλλά υπαρκτός.
«Εμφανίζεται μία περίπτωση στις 3.000 περιπτώσεις, αλλά επαναλαμβάνω είναι ένα σύνδρομο το οποίο και ταλαιπωρεί και μπορεί να έχει και σοβαρή βαριά έκβαση», είχε πει, διευκρινίζοντας ότι αυτό εμφανίζεται 2-6 εβδομάδες μετά την ήπια ή την ολιγοσυμπτωματική νόσο με κορωνοϊό.