Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας της 39χρονης, η οποία νοσηλεύεται στην Α' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου μετά από δάγκωμα οχιάς που δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.
Η ασθενής - που διακομίστηκε σε ΜΕΘ μετά το δάγκωμα της οχιάς - συνεχίζει να υποστηρίζεται αναπνευστικά και αιμοδυναμικά και βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.
Υπενθυμίζεται πως η 39χρονη κλήθηκε να απομακρύνει οχιά που εντοπίστηκε στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και στην προσπάθειά της να την απομακρύνει δέχτηκε δάγκωμα από το φίδι. Αποτέλεσμα ήταν να πάθει αναφυλακτικό σοκ, που χτύπησε στο κεντρικό νευρικό της σύστημα.
Αρχικά κατέφθασαν στο σχολείο δύο μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια έσπευσε ασθενοφόρο, ο γιατρός του οποίου, λόγω της επιδείνωσης που παρουσίασε, προχώρησε στη διασωλήνωσή της.
Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει οχιά ή άλλο φίδι
Οι οδηγίες αντιμετώπισης δαγκώματος φιδιού από το ΕΚΑΒ, ειδικά αυτή την περίοδο που έχουν ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη τους, είναι οι ακόλουθες:
- Όχι περπάτημα
- Καθησυχασμός του θύματος
- Ακινητοποίηση του άκρου κάτω από το ύψος της καρδιάς
- Καθαρισμός της πληγής, με νερό και σαπούνι
- Όχι πάγο στο τραύμα
- Όχι ίσχαιμος περίδεση
- Όχι χορήγηση καφέ και αλκοόλ
- Όχι σύλληψη του φιδιού, προσπαθούμε να θυμηθούμε το χρώμα και το σχήμα του, έτσι ώστε να μπορούμε να το περιγράψουμε
- Διακομιδή σε νοσοκομείο
Μετά από δάγκωμα φιδιού, χρειάζεται να γίνει αντιτετανικός ορός. Αντιοφικός ορός γίνεται μόνο στο νοσοκομείο και δεν είναι πάντα απαραίτητος. Η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναφυλαξία σε άτομα που είναι αλλεργικά.
Κέντρο Δηλητηριάσεων
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Δηλητηριάσεων αποτελεί τμήμα του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».
Λειτουργεί όλες τις ημέρες και ώρες, δίνοντας πληροφορίες και οδηγίες στο τηλέφωνο 210 77.93.777.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ