Φωτογραφίες από νυχτερινές εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό μετρό «Βενιζέλου» στη Θεσσαλονίκη δημοσίευσε, όπως επισημαίνει, ο αρχιτέκτονας Στράτος Μάνος που κατοικεί στην περιοχή.
«Πέρασα από το εργοτάξιο του σκάμματος της Βενιζέλου, είδα αυτή την νταλίκα πίσω από το πλαστικό δίχτυ γιατί είναι καλυμμένο το εργοτάξιο αλλά μπορεί κανείς τεντωμένος να βγάλει μια φωτογραφία», δηλώνει ο ίδιος στο LiFO.gr, περιγράφοντας πως έχουν εγκατασταθεί σιδεροτροχιές για να αποσπάσουν τους λίθους του δρόμου.
Πηγές της Μετρό επιβεβαιώνουν ανώνυμα στη LiFO πως, μετά την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι εργασίες μεταφοράς των αρχαιοτήτων έχουν ξεκινήσει, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσουν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Όπως λένε, τόσο το στάδιο των εργασιών όσο και η όποια μεταφορά αρχαιοτήτων έχει ανατεθεί σε αρχαιολόγους.
«Έχοντας δει εκατοντάδες φωτογραφίες του δρόμου (...) αυτές οι πέτρες έχουν το πάχος εκείνο που συγκροτούν τους κατάλληλους λίθους για να έχουν το φορτίο επάνω, άρα είναι το πλακόστρωτο της οδού», σχολιάζει ο κ. Στράτος Μάνος, με την άδεια του οποίου δημοσιεύονται οι φωτογραφίες.
Η απάντηση της επιτρόπου Μ.Γκάμπριελ
Απατώντας σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα αρχαία της Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, η επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για θέματα καινοτομίας, έρευνας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και νεολαίας τόνισε πως τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν πρωτίστως εθνική αρμοδιότητα και η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα. Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να τηρούνται όλες οι σχετικές ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις της ΕΕ και οι εθνικοί κανόνες, ιδίως όσον αφορά την αρχαιολογική προστασία».
Προσφυγή εκατοντάδων κατοίκων
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, 304 πολίτες προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.
Οι αιτούντες, στην πλειονότητά τους κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, έκαναν λόγο για «προσβολή της προσωπικότητάς τους» από την εκτέλεση των εργασιών. Ωστόσο, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία εκδόθηκε στις 14/9/2021, απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσαν οι 304 πολίτες.