Τι είναι η μηνιγγίτιδα και πώς μεταδίδεται

Τι είναι η μηνιγγίτιδα και πώς μεταδίδεται Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Πληθαίνουν κατά καιρούς τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τελευταίο αυτό της 16χρονης μαθήτριας στην Πάτρα.

Η ανήλικη την Πέμπτη λιποθύμησε ενώ βρισκόταν στο σχολείο της και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από μηνιγγιτιδόκοκκο και πλέον βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΟΔΥ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος αλλά και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β, προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων της βακτηριακής μηνιγγίτιδας. Παράλληλα, είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά, ενώ στους ενήλικες  επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος.

Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα μεταδίδεται αποκλειστικά με άμεση επαφή, δηλαδή από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον και η πηγή εξάπλωσής του είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως και 24-37% εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών.

Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100%. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη με στοιχεία από την Ελλάδα, υπολογίζει τη φορεία μηνιγγιτιδοκόκκου σε 10,5% στο γενικό πληθυσμό με επιμέρους ποσοστά 13,1% και 11,3 σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα και 37,4% σε νεοσύλλεκτους.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ