Γιατί κόβουν τα δέντρα της Θεσσαλονίκης; Είναι όντως απαραίτητο;

Τι συμβαίνει με τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη τελικά; Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης
0

Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων διαμαρτύρονται για τις κοπές των δέντρων στην Θεσσαλονίκη κατηγορώντας την δημοτική αρχή για την κίνηση αυτή.

Χθες έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κοπής των δέντρων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που διοργάνωσε το Δίκτυο για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα Δέντρα», στο Πάρκο Ορέστου, στην οδό Δελφών με 28ης Οκτωβρίου. 

Τα μέλη του Δικτύου κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς στο πρόγραμμα είναι να κοπούν 70 δέντρα στην οδό Δελφών. Συνολικά ωστόσο το σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, 4.000 δέντρα.

Τι συμβαίνει με τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη τελικά; Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης

«Η αντιεπιστημονική και μη ορθολογική απόφαση της μαζικής κοπής συλλήβδην ολόκληρων δενδροστοιχιών επαναλαμβάνεται συστηματικά επί τρία χρόνια» καταγγέλλουν τα μέλη του Δικτύου.

«Χωρίς ξεχωριστή αυτοψία και τεχνικό δελτίο για κάθε δέντρο όπως γίνεται στα ευρωπαϊκά κράτη, και παρά την αντίθεση που έχουν εκφράσει με υπομνήματά τους οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, όπως το Τμήμα Δασολογίας ΑΠΘ, η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τα βαθιά κλαδέματα, καταστρέφοντας χιλιάδες δέντρα, πόσω μάλλον που γίνονται σε εντελώς ακατάλληλη εποχή, καθώς τα εναπομείναντα δέντρα είναι γεμάτα φύλλα, άνθη και φωλιές πουλιών με αβγά» σημειώνει στην ανακοίνωσή τους.

Η απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης

«Θα αφαιρέσουμε 115 δέντρα και θα φυτεύσουμε 163 γιατί υπάρχουν και κενές δενδροδόχοι από χρόνια. Θα αποκαταστήσουμε όλα τα άρρωστα δέντρα, θα πληρωθούν οι άδειες δενδροδόχοι και στη συνέχεια θα αποκατασταθεί και το πεζοδρόμιο, όπου είναι κατεστραμμένο από τις ρίζες των προηγούμενων δέντρων», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οποίος ήταν παρών στις εργασίες. «Η δράση αυτή είναι απαραίτητη αφού η Τσιμισκή είναι ο καθρέφτης της πόλης μας».

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης παρέμβασης κόβονται τα άρρωστα δέντρα, τεμαχίζονται και απομακρύνονται. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα πρέμνα, «εργασία πολύ δύσκολη τεχνικά και ταυτόχρονα γίνεται φύτευση νέων δέντρων του είδους Celtis Australis. Είναι ένα είδος πολύ ανθεκτικό, με συμπαγή κόμη που αναπτύσσεται γρήγορα» σημειώνει ο ίδιος.

«Τα δέντρα που αφαιρούνται είναι άρρωστα από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς» και είναι άκρως επικίνδυνα. Είναι εμφανές και τώρα που γίνεται η κοπή και μέσα είναι εντελώς σάπια τα δέντρα», τόνισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σωτηριάδης.

Η πρώτη φάση κοπής των δέντρων

Παρά τις διαμαρτυρίες χθες ξεκίνησε η πρώτη φάση της παρέμβασης την οποία έχει σχεδιάσει η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντικατάσταση των άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων της οδού Τσιμισκή.
Αυτή η φάση περιλαμβάνει το κομμάτι της Τσιμισκή από την οδό Αγγελάκη μέχρι την Παύλου Μελά με τη φύτευση συνολικά 35 νέων δέντρων, ηλικίας 10-11 ετών και ύψους περίπου 7 μέτρων.

Η δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση αφορά το κομμάτι της Τσιμισκή από την Παύλου Μελά μέχρι και το ύψος της Κατούνη, με την αντικατάσταση 91 δένδρων και τη φύτευση επιπλέον 37.

Στόχος είναι η δενδροστοιχία της οδού Τσιμισκή να αντικατασταθεί με δέντρα του είδους κελτίδα σταδιακά, σε διάρκεια πέντε ετών. Ήδη στην Τσιμισκή έχουν φυτευτεί 81 στη θέση άρρωστων και επικίνδυνων φτελιών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του δήμου.

Τι συμβαίνει με τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη τελικά; Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κοπούν οι άρρωστες φτελιές, συνολικά περίπου 115, και να αντικατασταθούν από 163 κελτίδες, για να καλύψουν τις κενές δενδροδόχους που υπήρχαν για χρόνια.

Ο δήμος κάνει λόγο για αναγκαίες παρεμβάσεις για την πόλη με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να επιμένει στην απόφαση καθώς γνώριζε τα προβλήματα που υπήρχαν από το διάστημα που ήταν αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και πρασίνου πριν από περίπου 12 χρόνια.

Από την άλλη οι φτελιές της Τσιμισκή, όπως σχολιάζουν τοπικά μέσα, κόβονται με απαίτηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που εδώ και χρόνια εκδίδει διαρκώς ανακοινώσεις εναντίον τους. 

«Το σκαθάρι της φτελιάς» 

Η απόφαση του δήμου, παρά τις αντιδράσεις βασίζεται στο ότι οι συγκεκριμένες φτελιές είχαν προσβληθεί από το λεγόμενο «σκαθάρι της φτελιάς». 

Τα δέντρα της οδού Τσιμισκή προσβλήθηκαν από το φυλλοφάγο έντομο Galerucella luteola. Οι προνύμφες του αποσκελετώνουν τα φύλλα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα φωτοσύνθεσης των δένδρων. Το «σκαθάρι της φτελιάς» ξηραίνει το δένδρο, δημιουργώντας κοιλότητες και κενά στο εσωτερικό του, γεγονός που το καθιστά επικίνδυνο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν οι φτελιές να αντικατασταθούν από κελτίδες, είδος που δεν προσβάλλεται από το σκαθάρι της Galerucella luteola, έχει παρόμοια κώμη με αυτή της φτελιάς, είναι ανθεκτικό στο ατικό περιβάλλον και υπάρχει ήδη στην Εγνατίας.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, η απόφαση δεν πάρθηκε αλόγιστα καθώς αρχικά επιχείρησαν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών να κάνουν αλλεπάλληλους ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα.

Όμως αυτό που συνέβη ήταν να επιβραδυνθεί παρά να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες του δήμου, το επιστημονικό προσωπικό μετά και από αυτή την εξέλιξη αποφάσισε ότι η μόνη λύση, για την προστασία των πολιτών ήταν η αντικατάσταση των δέντρων.

Τι συμβαίνει με τα δέντρα στη Θεσσαλονίκη τελικά; Facebook Twitter
Φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης

Οι δύο λύσεις για την αντιμετώπιση

Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημήτριος Κωβαίος είχε μιλήσει παλαιότερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για το ζήτημα υποστηρίζοντας πως μέσα στην πόλη δεν επιτρέπεται η χρήση εντομοκτόνων ψεκασμών με εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές καλλιέργειες για την αντιμετώπιση των βλαβερών εντόμων, επειδή τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

«Η λύση στο αστικό περιβάλλον βρίσκεται στη λεγόμενη ένεση (trunk injection) των εντομοκτόνων», είχε δηλώσει τονίζοντας ότι εφόσον τα δέντρα που χρειάζονται θεραπεία δεν παράγουν εδώδιμο προϊόν «δύνανται να χρησιμοποιηθούν τα πιο αποτελεσματικά εντομοκτόνα με ένεση στον κορμό και τα κλαδιά των δέντρων.

»Είναι πραγματικά μια πολλή σωστή προσέγγιση. Με αυτή τη μέθοδο τα εντομοκτόνα δεν θα διαφύγουν και δεν θα επηρεάσουν στο αστικό περιβάλλον, θα παραμείνουν αποκλειστικά και μόνο στα δέντρα και έτσι δεν θα επηρεαστεί η δημόσια υγεία». 

Εναλλακτικά σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εφαρμογή ειδικής εντομολογικής κόλλας. «Όταν τα έντομα μετακινούνται προς τα φύλλα, παγιδεύονται. Πρόκειται για ένα πολύ φθηνό υλικό, που διατηρείται επάνω στα δέντρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να δώσει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για την καταπολέμηση». Βεβαίως η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, ιδιαίτερα σε ψηλά δέντρα είναι δύσκολη και επίπονη εργασία».

Και με τις λεύκες;

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις κοπές των δέντρων, προσήχθη on camera ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στη Θεσσαλονίκη «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Συγκεκριμένα, σε διαμαρτυρία στην πλατεία Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνουν κοπές δέντρων στις αρχές Μαρτίου, διαδηλωτές βρέθηκαν στο σημείο και επιχείρησαν να εμποδίσουν το έργο των συνεργείων του δήμου. 

Και τα δέντρα εκείνα, 41 λεύκες συνολικά, χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα και γι’ αυτό αποφασίστηκε η κοπή τους, σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του Δικτύου για το αστικό πράσινο «SOSε τα Δέντρα» κατατέθηκαν και μηνυτήριες αναφορές κατά του δήμου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα. Το αίτημα των οικολόγων στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ωστόσο απορρίφθηκε. Σε ό,τι αφορά τις λεύκες ωστόσο υπήρχε απόφαση από το 2020.

Σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς υπήρχαν 1.200 λεύκες στον δήμο Θεσσαλονίκης, με την ηλικία κάποιων να ξεπερνά τα 40 χρόνια. 

«Πρόκειται για δέντρα που παίρνουν μεγάλο ύψος και είναι περισσότερο επιρρεπή σε πτώσεις» είχε εξηγήσει τότε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σωκράτης Δημητριάδης.

«Παρά το γεγονός ότι έχουν κλαδευτεί όλες οι λεύκες για να μειωθεί το βάρος, δεδομένου ότι γνωρίζουμε την επικινδυνότητά τους, έχουμε πολλά συμβάντα με πτώσεις λόγω προχωρημένης εσωτερικής σήψης. Η λεύκα ήταν το δέντρο των δημάρχων γιατί μεγάλωνε γρήγορα. Όμως, δυστυχώς, σε βάθος χρόνου έχουν δημιουργήσει άπειρα προβλήματα. Είμαστε τυχεροί που από τις πτώσεις δεν θρηνήσαμε θύματα παρά μόνο καταγράφτηκαν υλικές ζημιές», είχε πει χαρακτηριστικά.

Και στην περίπτωση αυτών ωστόσο είχε παρατηρηθεί ήδη από το 2020 εσωτερική σήψη.


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM