Τι συμβαίνει με τις βροχοπτώσεις: Το ΑΠΘ απαντά για το ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη και τις συχνές πλημμύρες

Τι συμβαίνει με τις βροχοπτώσεις: Το ΑΠΘ απαντά για το ρεκόρ στη Θεσσαλονίκη και τις συχνές πλημμύρες Facebook Twitter
Το συνολικό ποσό βροχής δεν είναι περισσότερο από που δεχόμασταν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι περίπου το ίδιο, και λίγο λιγότερο, αλλά πέφτει σε λιγότερες ημέρες βροχής και επομένως πέφτει με πολύ μεγαλύτερη ραγδαιότητα.
1

Ο Μάιος του 2018 με 148,7 χιλιοστά βροχής, έσπασε κάθε ρεκόρ βροχόπτωσης από το 1930 για την πόλη της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Την ίδια στιγμή, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων στη χώρα έχουν αλλάξει γενικότερα τα τελευταία χρόνια αφού οι συνολικές ποσότητες νερού είναι μεν παρόμοιες με παλαιότερες περιόδους, παρατηρούνται όμως πιο μεγάλοι όγκοι νερού να πέφτουν σε πολύ μικρότερα χρονικά διαστήματα.

«Εκείνο που παρατηρούμε τελευταία είναι πως το συνολικό ποσό βροχής δεν είναι περισσότερο από αυτό που δεχόμασταν τα προηγούμενα χρόνια, είναι περίπου το ίδιο, και λίγο λιγότερο, αλλά πέφτει σε λιγότερες ημέρες βροχής και επομένως πέφτει με πολύ μεγαλύτερη ραγδαιότητα», ανέφερε σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων στην επικράτεια, ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής Θεόδωρος Καρακώστας.

Άξιο δε αναφοράς για τον πέμπτο μήνα του 2018 ήταν πως ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 10 Μαΐου, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας «δέχτηκε 72 χιλιοστά νερού», κάτι που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ, «είναι σαν να παίρνουμε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου και να ρίχνουμε 72 λίτρα νερό μέσα σε μια ώρα και να περιμένουμε από τον υδροφόρο αυτό ορίζοντα να απορροφήσει αυτό το νερό».

Ο μετεωρολογικός σταθμός του ΑΠΘ λειτουργεί ανελλιπώς από το 1930, τη χρονιά για την οποία υπάρχουν για πρώτη φορά αξιόπιστες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μετρήσεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ την περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί συνέχισαν και έκαναν παρατηρήσεις και όταν έφυγαν άφησαν τις παρατηρήσεις αυτές.

Είναι ο δεύτερος σε «ηλικία» σταθμός που λειτουργεί στην Ελλάδα και ένας από τους καλύτερους ως προς την αξιοπιστία των δεδομένων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζιακόπουλος για ΕΜΥ: «Θα έρθει ένα πραγματικά ακραίο γεγονός και δεν θα μας πιστεύει κανένας»

Ελλάδα / Ζιακόπουλος για έκτακτο δελτίου καιρού ΕΜΥ: «Θα έρθει ένα πραγματικά ακραίο γεγονός και δεν θα μας πιστεύει κανένας»

O γνωστός μετεωρολόγος διαφωνεί για τη διαρκή επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού και τονίζει: «Τι κάνουμε; Εκδίδουμε προειδοποίηση μεγάλης διάρκειας και ησυχάζουμε;»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αν εξαιρεθούν αθροιστικά 5-6 μέρες, ολόκληρο τον Μάιο και σε αρκετές από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη κάθε μέρα βρέχει τα απογεύματα και τα βράδια. Οι όχι ιδιαίτερης διάρκειας αυτές βροχές συνοδεύονται από εξαιρετικά υψηλή υγρασία (η γνωστή κουφόβραση) που κάνει την όλη ατμόσφαιρα απονικτική και αρρωστημένη.