Κόντρα διαρκείας έχει ξεσπάσει στην καπνοβιομηχανία Καρέλιας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Βελεσιώτη στον Ελεύθερο Τύπο.
Όπως γράφει η εφημερίδα, οι έριδες, που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι, με αφορμή τον έλεγχο της διοίκησης μιας από τις πλέον ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτίμηση άνω των 800 εκατ. ευρώ, συνεχίστηκε στην πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση, με τις γυναίκες της οικογένειας να επιδίδονται σε «πόλεμο» ανακοινώσεων, τορπιλίζοντας περαιτέρω το κλίμα.
Πιο αναλυτικά, οι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια, κόρη και χήρα αντίστοιχα του Κωνσταντίνου Καρέλια, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, απείχαν από την ψηφοφορία, αφήνοντας αιχμές κατά των Ανδρέα και Ευστάθιου Καρέλια, που ασκούν τη διοίκηση. Ειδικότερα, σε επιστολή τους, οι δύο γυναίκες κατήγγειλαν περίεργες μεθοδεύσεις μέσω θυγατρικών εταιριών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ζητήματα με τα αποθεματικά της εταιρίας και με τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Καρέλια από τις τράπεζες. «Οι μέτοχοι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Ν. 2.190/1920, θα ασκήσουν τα δικαιώματα πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλησης Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης, εάν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων», επισημαίνεται στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.
Το γάντι σήκωσε η Ινώ Καρέλια, κόρη του συνιδρυτή της καπνοβιομηχανίας, Ιωάννη Καρέλια, εκδίδοντας με τη σειρά της μία σκληρή ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για «επιτεινόμενη αποθράσυνση» των παραπάνω κυριών. «Η ισχυρή μειοψηφία της καπνοβιομηχανίας Καρέλια (Ιωάννα Καρέλια και Ασημίνα Σπυροπούλου) αισθάνθηκε την ανάγκη, επιστρατεύοντας όλα τα επιφανή νομικά επιτελεία, ρετουσάροντας και με δημοσιεύματα την εικόνα της, να βάλει κατά της πλειοψηφίας των μετόχων και της διοίκησης της εταιρίας, αφήνοντας βαρύτατες υπόνοιες, εάν όχι κατηγορίες, εναντίον αυτών, που με τις ενέργειές των απέφεραν μερίσματα, από τα οποία θα εισπράξει περίπου 12.000.0000 ευρώ, επικαλούμενη το εταιρικό καλό και το δίκαιο των εργαζομένων.
Βάλλει, όμως, και εναντίον των υπόλοιπων μειοψηφιών, ιδία εκείνης της Ινούς Καρέλια, η οποία, τέκνο του εκ των συνιδρυτών της εταιρίας, Ιωάννη Καρέλια, διεκδικεί τη νόμιμη μοίρα της στην κληρονομιά των γονέων της, αφού με τη “διαθήκη” του το σύνολο της κληρονομιάς περιήλθε στον Κωνσταντίνο Καρέλια (πατέρα της πρώτης και συζύγου της δεύτερης των ανωτέρω), προσωρινώς δε έχει δικαιωθεί και αναμένεται η οριστική δικαστική κρίση επί των αυτονόητων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ινώ Καρέλια και καταλήγει: «Μπορεί η έκβαση του δικαστικού αγώνα να εξασφαλισθεί, αλλά είναι γεγονός ότι η κληρονομική αντιδικία (εκ της οποίας έχει αποκτήσει τις μετοχές της στην εταιρία) είναι η κύρια αιτία της απόλυτης και επιτεινόμενης αποθράσυνσης προς όλους και φυσικά και απέναντί μου. Δεν δικαιούται, λοιπόν, η ισχυρή μειοψηφία να μέμφεται άλλους παρά τον εαυτόν της και όλους αυτούς που τη “βοηθούν”».
Κέρδη και bonus
Παρά το γεγονός ότι ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του oμίλου Καρέλια (μετά την αφαίρεση ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνικών προϊόντων) υποχώρησε κατά 3,73%, στα 217,25 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 225,67 εκατ. ευρώ το 2015, αύξηση 5,79% σημείωσαν τα κέρδη (προ φόρων), φτάνοντας τα 88,90 εκατ. ευρώ έναντι 84,04 εκατ. ευρώ. Σε οργανική βάση, οι πωλήσεις των τσιγάρων Καρέλια έφτασαν τα 15,07 δισ. ευρώ πέρυσι από 16,13 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, ενώ ο όγκος πωλήσεων των προϊόντων λεπτοκομμένου καπνού εξακολούθησε να σημειώνει άνοδο, φτάνοντας τους 646,4 τόνους το 2016, αυξημένος κατά 17,5% σε σχέση με τους 550 τόνους του 2015.
Στο πλαίσιο αυτό, η καπνοβιομηχανία μοίρασε bonus και παροχές προς τους εργαζομένους της, συνολικής αξίας άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
σχόλια