Πραγματικά τον γύρo του κόσμου έκανε η είδηση των πυροβολισμών κατά μεταναστών εργατών στην Μανωλάδα. Τα δημοσιεύματα πήραν μορφή χιονοστιβάδας, ειδικά χθές σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Μέση Ανατολή αλλά ακόμη και από μέρη που συνήθως δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δρώμενα στην χώρα μας (Νοτιοανατολική Ασία, Αφρικη, κλπ).
Το Al Jazeera ανέφερε σε δυο ανταποκρίσεις ότι «Μετανάστες εργάτες πυροβολήθηκαν από επιστάτη στην Ελλάδα» ενώ στο δεύτερο άρθρο γίνεται αναφορά στις συλλήψεις .
Η Washigton Post την ημέρα των πυροβολισμών επεσήμανε ότι «Eργάτες στην συγκομιδή φράουλας πυροβολήθηκαν στην Ελλάδα, εν μέσω διαφορών για τις πληρωμές, τουλάχιστον 20 τραυματίες, οι περισσότεροι από το Μπαγκλαντές» ενώ σημείωνε σε άλλο άρθρο χθές ότι «Η Ελλάδα καταγγέλλει τους "ντροπιαστικούς" πυροβολισμούς κατά των Μπαγκλαντεσιανών εργατών φράουλας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την πληρωμή».
Το Αssociated Press ήταν από τα πρώτα πρακτορεία που έδωσε την είδηση με τίτλο, «20 μετανάστες εργάτες στην συγκομιδή φράουλας τραυματίστηκαν στην Ελλάδα» δίνοντας όλες τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με την μεταφορά των τραυματιών σε τοπικά νοσοκομεία. Το πρακτορείο επέλεξε να ανεβάσει την είδηση στην σελίδα Big Story
Χθές το ΑΡ ανέφερε ότι «Η Ελλάδα υπόσχεται ταχεία τιμωρία σχετικά με τους πυροβολισμούς στην φάρμα»,
ενώ είχαμε ανταποκρίσεις στην Αμερική από το ABC News, CNN, FOX News. Στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων είχαμε από το Βρετανικό Channel 4 που σημείωνε «Μετανάστες εργάτες πυροβολούνται εν μέσω "ντροπιαστικής" επίθεσης» Το Channel 4 ήταν το κανάλι που μετέδωσε προ εβδομάδων τις δηλώσεις των μελών της Χρυσής Αυγής, που έλεγαν στην κάμερα οτι "θα κάνουν σαπούνια τους μετανάστες" και το μετέδωσε ξανά.
Ρεπορτάζ μετέδωσε το BBC, France 24 και το Euronews που ανέβασε βίντεο με τίτλο: «Μετανάστες εργάτες πυροβολούνται στην Ελλάδα γιατί ζητούσαν απλήρωτους μισθους»
Το Ρώσικο RT σημείωνε, "τουλάχιστον 28 μετανάστες πυροβολήθηκαν στην Ελλάδα σε φυτεία φράουλας, ενώ δεν είχαν πληρωθει για έξι μήνες» Το κανάλι επικαλείται έναν μετανάστη ο οποίος δήλωσε στο Reuters "Συνέχιζαν να μας λένε ότι θα πληρωθείτε σε έναν μήνα και αυτό συνεχίστηκε για περισσότερο από έναν χρόνο".
Μια ενδιαφέρουσα ανταπόκριση έδωσε το κανάλι της Νέας Ζηλανδίας 3NEWS, με τίτλο «Έλληνες αγρότες πυροβολούν εργάτες», δημοσιεύοντας μια δήλωση των Γιατρών του Κόσμου ότι «η παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με ένα συνεχώς αυξανόμενο κλίμα ξενοφοβίας και ανοχής στην ρατσιστική βία, οδηγεί σε περιστατικά βαρβαρότητας που προσβάλλουν την Ελλάδα».
Στον Αραβικό κόσμο , η εφημερίδα Gulf Today εκανε αναφορά μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων στα χωράφια.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι "έκαναν μπάνιο σε ένα βαρέλι και έπιναν νερό απο μάνικα" ενώ φοβόντουσαν ότι "θα σκοτωθούν ή θα αρπάξει η καλύβα τους φωτιά", αν ζητούσαν τα χρήματά τους.
Η εφημερίδα μεταφέρει τις δηλώσεις της προέδρου του τοπικού εργατικού κέντρου που κάνει λόγο για «φυτείες του 19ου αιώνα» , με καταλύματα χωρίς κρεβάτια, νερό και ηλεκτρικό.
Την ίδια ανταπόκριση είδαμε και σε Γαλλικά ΜΜΕ.
Από την ίδια περιοχή, το Arab News δημοσιεύει την είδηση με τίτλο «Οι Μπαγκλαντεσιανοί παίρνουν σφαίρες, ζητώντας τα χρήματά τους στην Ελλάδα»
Και συνεχίζει παρακάτω «Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muiznieks, δήλωσε μετά την επίσκεψη του στην Ελλάδα φέτος, ότι ανησυχεί σοβαρά για την αύξηση της ρατσιστικής βίας και προέτρεψε τις αρχές να πάρουν πιο σκληρά μέτρα»
Πιο μακρυά, η Κινέζικη εφημερίδα South China Morning Post, στην έντυπη έκδοση κάνει λόγο για ανθρωποκυνηγητό των επιστατών της φάρμας, μετά τους πυροβολισμούς και σημειώνει : «Οργή καθώς Μπαγκλαντεσιανοί εργαζόμενοι στην φράουλα πυροβολήθηκαν πάνω σε αντιπαράθεση για καθυστερούμενες αποδοχές»
Στην Μεγάλη Βρετανία η Telegraph έγραψε "Προσωπικό Ελληνικού αγροκτήματος, πυροβολεί απλήρωτους εργάτες φράουλας. Τουλάχιστον 27 μετανάστες εργαζόμενοι έχουν πυροβοληθεί και τραυματιστεί σε μια φάρμα με φράουλες στην Ελλάδα, αφότου απαίτησαν τους απλήρωτους μισθούς τους από τους εργοδότες, σύμφωνα με την αστυνομία".
Ξανά απο το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Independent γράφει:
«Η Ελλάδα εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό μετά τον πυροβολισμό και τραυματισμό 200 μεταναστών εργατών σε φάρμα επειδή απαιτούσαν αναδρομικούς μισθούς
Οι 200 εργάτες στις φράουλες, πολλοί από αυτούς από το Μπαγκλαντές, είχαν εργαστεί στο Ελληνικό αγρόκτημα για έξι μήνες χωρίς να πληρωθούν. Έτσι πήγαν να δούν το αφεντικό. Όμως, αντί να φύγουν με τα χρήματά τους, πυροβολήθηκαν»
Επιλέκτικά, στην υπόλοιπη Ευρώπη, η El Pais έγραφε ότι «το 2008, η αγροτική πόλη της Μανωλάδας ήταν το σκηνικό διαδηλώσεων και απεργιών για τις κακές συνθήκες εργασίας των εποχιακών μεταναστών εργατών ενώ το 2009, δύο ντόπιοι αγρότες έδεσαν σε μια μοτοσικλέτα και έσυραν δύο εργάτες από το Μπαγκλαντές τους οποίους κατηγόρησαν για την κλοπή ενός προβάτου και ένας άλλος ντόπιος βασάνισε έναν Αιγύπτιο παγιδεύοντας το κεφάλι του στο παράθυρο του αυτοκινήτου και στη συνέχεια οδήγησε για περίπου ένα μίλι».
Η Γαλλική Figaro πολύ δεικτικά σημείωνε ότι αντί να πληρώσουν τους 200 μετανάστες εργαζόμενους που μάζευαν φράουλες, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης στην Πελοπόννησο, προτίμησαν να τους πυροβολήσουν με μια καραμπίνα και η Liberation εγραφε στον τίτλο του άρθρου: «Ελλάδα: οι μετανάστες εργαζόμενοι σε γεωργικές δουλειές πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από τους επιστάτες τους» ενώ πιο κάτω περιγράφει το γεγονός και την κατάσταση στην περιοχή ως «Κοινωνικό Έγκλημα».
Αργά χθές, δημοσιεύθηκαν εκτενή άρθρα για το περιστατικό από τους New York Times και την Wall Street Journal.