Τρίκαλα: Προσπαθούν να βρουν σπίτια για όσους άφησε άστεγους η κακοκαιρία

Θεσσαλία: Πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των αστέγων από τις πλημμύρες στα Τρίκαλα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Τεράστιες καταστροφές άφησαν πίσω τους οι κακοκαιρίες Daniel και Elias στα Τρίκαλα, με πολλούς κατοίκους να έχουν μείνει άστεγοι καθώς τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα για να μείνουν.

Έτσι οι τοπικές αρχές στα Τρίκαλα προσπαθούν να βρουν λύσεις για τη στέγαση των πλημμυροπαθών, με χαρακτηριστική την πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου, που αποφάσισε να διατεθούν σε πληγέντες αδιάθετα σπίτια στις εργατικές κατοικίες της Σωτήρας.

Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση του δημάρχου Τρικκαίων, Νίκου Σακκά, μετά από συνεργασία του για το θέμα με τον πρόεδρο της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου των Τρικάλων, η στέγαση των πλημμυροπαθών γίνεται μεν σε μισθωμένα από τον δήμο ξενοδοχεία, αλλά «προκύπτει η ανάγκη εξεύρεσης μιας πιο μόνιμης λύσης, καθώς η αποκατάσταση των οικιών των πληγέντων και η επιστροφή τους στην κανονικότητα θα απαιτήσει χρόνο». Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, στο δημοτικό συμβούλιο διαπιστώθηκε η δυνατότητα προσωρινής παραχώρησης διαμερισμάτων στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών στη Σωτήρα, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά οικογένειες πλημμυροπαθών που έχουν ανάγκη στέγασης.

Σε εξέλιξη οι αυτοψίες στη Θεσσαλία

Την ίδια ώρα και ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη οι δράσεις για την αποκατάσταση των αστέγων από τις πλημμύρες, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να εκτιμηθεί ο συνολικός όγκος των ζημιών στη Θεσσαλία. Έτσι, όπως έγινε γνωστό, έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες από τα μεικτά κλιμάκια για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία. 

Τα 32 μεικτά κλιμάκια έχουν συγκροτήσει γεωπόνοι της περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΛΓΑ και του ΓΕΩΤΕΕ για την καταγραφή των ζημιών στον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας πραγματοποιούν αυτοψίες 12 επιτροπές, στην Καρδίτσα 8 ενώ σε Μαγνησία και Τρίκαλα 6. Στη Λάρισα, στο έργο των μονίμων γεωπόνων, συνδράμουν 5 κτηνίατροι, 4 εποχικοί γεωπόνοι, και ένας μηχανικός. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, τα μεικτά κλιμάκια δίνουν έμφαση στις ζημιές που έχουν σημειωθεί στο πάγιο κεφάλαιο (κτίρια) και στα αποθηκευμένα προϊόντα (ζωοτροφές) ενώ στη συνέχεια σειρά θα πάρει το φυτικό κεφάλαιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM