Την ανησυχία του για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Τσιόδρας σε ομιλία του, διευκρινίζοντας πως όσο περισσότερους εμβολιασμένους έχει μία χώρα τόσο λιγότερες νοσηλείες έχει.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προς τιμήν του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλα Χρηστάκη, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη, 70%-75% τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων.
Ο καθηγητής Λοιμοξιωλογίας αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC) για την αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές, που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα τα πήγε καλά στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς στα πρώτα κύματα «ακούγαμε τους ειδικούς, προσέχαμε».
«Κινηθήκαμε σαν λαός με ομόνοια, δεν ακούγαμε φωνές δεξιά και αριστερά...Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε την Ελλάδα να κάνει περισσότερο στοχευμένο έλεγχο π.χ στα αεροδρόμια για την αντιμετώπιση της νόσου» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Υπογράμμισε ότι «είναι τουλάχιστον 20 διαφορετικοί δείκτες παρακολούθησης της πανδημίας στην πατρίδα μας και ακούω αρκετές ανοησίες από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι πάει να πει σύγκριση δεδομένων».
Όπως σημείωσε, όταν συνεργάζεται η επιστήμη με την πολιτική τότε η Ελλάδα βγαίνει στο προσκήνιο, ενώ σύστησε και τρόπους που μπορούν να παροτρύνουν τους πιο πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν. «Όσο πιο διστακτικός είναι κάποιος, τόσοι περισσότερο χρειάζεται να του δώσεις κίνητρα».