Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας, ειδικοί εξηγούν πως η ευφορία του φύλου, αποτελεί το «βασικό συστατικό» της ευημερίας των τρανς και non-binary ατόμων.
Μια πρώτη στο είδος της μελέτη κλίμακας «ευφορίας φύλου» σύμφωνα με το Pink News, διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τρανς και non-binary ατόμων,
αισθάνονται ολοκληρωμένοι όταν τους επιτρέπεται να είναι ο εαυτός τους.
Από τη μελέτη, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία της πρωτοποριακής κλίμακας, διαπιστώθηκε ότι από μια έρευνα σε περισσότερους από 700 τρανς και non-binary άτομα στην Αυστραλία, ηλικίας μεταξύ 16 και 79 ετών, το 96,6% αισθάνθηκε ευφορία φύλου υπό κάποια ιδιότητα.
Στη συνέχεια, ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Murdoch Children's Research Institute (MCRI) και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, χρησιμοποίησαν τα δεδομένα αυτά, προκειμένου να δημιουργήσουν την κλίμακα ευφορίας φύλου, έναν καινοτόμο τρόπο μέτρησης της επιβεβαίωσης ενός τρανς ατόμου με την ταυτότητα φύλου του.
Από τους συμμετέχοντες, πάνω από το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται μέτρια έως έντονη δυσφορία φύλου, ενώ το 62% δήλωσε ότι την αισθάνεται σε εβδομαδιαία ή καθημερινή βάση. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν από τους ερευνητές στο πλαίσιο της μελέτης TRANSform, ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Trans Health Research Group με επικεφαλής trans και non-binary ερευνητές. Χρησιμοποιώντας απαντήσεις από τις εμπειρίες των τρανς συμμετεχόντων, η ακαδημαϊκή ομάδα δημιούργησε 26 στοιχεία που μετρούν την ευφορία του φύλου ενός ατόμου με βάση τρία βασικά θέματα: την κοινωνική επιβεβαίωση, την αυτοεπιβεβαίωση και τη σύνδεση με την κοινότητα.
«Η κλίμακα ευφορίας του φύλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ψυχολόγους να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν τους πελάτες να βιώσουν τις θετικές πτυχές του φύλου τους, αντί να επικεντρωθούν στην εξάλειψη της δυσφορίας του φύλου», σημείωσε η Dr Simone Buzwell, ερευνήτρια στο Swinburne.
Μιλώντας στο Australian Broadcasting Corporation (ABC) News, η πρόεδρος της Transcend Australia, Tara Laursen, περιέγραψε την ευφορία του φύλου ως την αίσθηση χαράς και επιβεβαίωσης από το να αισθάνεσαι ότι είσαι «σωστός/ή» για την ταυτότητα φύλου σου.
Πρόσθεσε ότι η ευφορία του φύλου είναι ένα «βασικό συστατικό» της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, ένα συστατικό στο οποίο δεν εστιάζει κανείς αρκετά.
«Η έρευνα έχει δείξει ότι η εμπειρία της ευφορίας του φύλου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας και αυτοκτονικών τάσεων. Όταν τα τρανς άτομα επιβεβαιώνονται μέσω του φύλου τους, είτε μέσω υποστηρικτικών σχέσεων, είτε μέσω της υγειονομικής περίθαλψης και/ή της αυτοέκφρασης, ενισχύεται η ανθεκτικότητα, η αυτοπεποίθηση και η μεγαλύτερη αίσθηση του ανήκειν», κατέληξε.