Τσιόδρας για τις επιπλοκές του κορωνοϊού και της νοσηλείας: Θρομβώσεις, καρδιακή & νοητική δυσλειτουργία

Τσιόδρας για τις επιπλοκές του κορωνοϊού και της νοσηλείας: Θρομβώσεις, καρδιακή & νοητική δυσλειτουργία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στις επιπλοκές από την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός αλλά και τα προβλήματα από την μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομεία αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. 

Όπως είπε ο καθηγητής, όσο πιο σοβαρά περνά κανείς την νόσο, τόσο εκείνη «αφήνει» τα υπολείμματά της και χρειάζεται συνεχής ιατρική παρακολούθηση. Τα θέματα μπορεί να αφορούν ακόμα και νοητική δυσλειτουργία, ιδιαίτερα σε όσους έχουν εμφανίσει νευρολογικές επιπλοκές.

Παράλληλα οι θρομβώσεις με την κατάκλιση, φαίνεται πως «είναι όλο και περισσότερο μια σημαντική επιπλοκή της νόσου» και περίπου το 30% εμφανίζει αυτή την επιπλοκή. «Ήδη τους θεραπεύουμε με προληπτική ή θεραπευτική χορήγηση αντιπηκτικών», διαβεβαίωσε ο διακεκριμένος λοιμοξιολόγος. 

Άλλες επιπλοκές αφορούν σε υπολειπόμενη αναπνευστική δυσλειτουργία, ή καρδιακή δυσλειτουργία ενώ έχουν αναφερθεί νεφρολογικές επιπλοκές. «Χρειάζεται προσοχή», τόνισε. Ένα μέρος των ασθενών χρειάζονται ακόμα και φυσιοθεραπεία και μυοσκελετική αποκατάσταση. 

Στην Ελλάδα η παρακολούθηση γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ενώ αναμένεται με «πολύ ενδιαφέρον» η συστηματική καταγραφή από το μητρώο ασθενών, ώστε να υπάρξει μια συνολική επόπτευση για την αποθεραπεία των αρρώστων και την τελική τους έκβαση. 

«Έχουμε καλά αποτελέσματα, δεν είναι τόσο κακά όσο σε άλλες χώρες με υπερφορτωμένα συστήματα υγείας» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που αναφέρθηκε και σε μία μελέτη για 300 ασθενείς σε ΜΕΘ της Νέας Υόρκης όπου απεβίωσε το 88% με Covid-19. 

Όπως είπε, οι ασθενείς που μπαίνουν σε ΜΕΘ με αναπνευστική ανεπάρκεια είναι γύρω στο 40% με 50%. «Άρα πού προέκυψε αυτό το 88%; Όταν υπερφορτώνεται ένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αποδώσει και εξετάζεται πάρα πολύ στενά το τι οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου αυτούς τους ανθρώπους. Αν είναι βιολογικός ο λόγος, αν έχει να κάνει με την ανοσία και το πώς συμπεριφέρεται ο ιός, ή από την υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας. Αντίστοιχα ποσοστά είχε η περιοχή του Γουχάν και κάποιες περιοχές στην Ιταλία. Νομίζω θέλει προσοχή. Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσα περισσότερα μαθαίνουμε για αυτόν, και είναι ακόμα ένας λόγος για να έχουμε αυξημένη επαγρύπνηση για να μην εκτεθούμε και να μην εκθέσουμε άλλους στον ιό». 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ