Ο Ιανουάριος για όσους επιλέγουν - ή θέλουν - να απέχουν από το κρέας είναι πλέον γνωστός ως Veganuary. Ο όρος που είναι το «πάντρεμα» των λέξεων Vegan και January, αποτελεί εδώ και χρόνια ένα δημοφιλές challenge στο εξωτερικό που καλεί –όσους ποτέ σκέφτηκαν να αλλάξουν τρόπο διατροφής- να δοκιμάσουν για έναν μήνα τη vegan διατροφή.
Σε ποιους απευθύνεται; Σε οσους σκέφτονται να απομακρυνθούν από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά, δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι θέλουν να προχωρήσουν με αυτή την απόφαση και θέλουν να κάνουν ένα «δοκιμαστικό». Επίσης, σε όσους έχουν δυσανεξία σε κάτι από τα παραπάνω και αναζητούν μία εναλλακτική.
Οι λόγοι που κάποιος θέλει να απέχει από το κρέας είναι αρκετοί και όλοι τους άκρως προσωπικοί. Η απόφαση για μία τέτοια αλλαγή είτε λαμβάνεται για ιδεολογικούς, είτε για περιβαλλοντικούς είτε για αμιγώς διατροφικούς λόγους, κρύβει κρύβει εξίσου προκλήσεις και οφέλη, ενώ ο μήνας προωθείται από το 2014 ως ο πλέον κατάλληλος για να μπει κανείς στη διαδικασία αυτού του δοκιμαστικού.
Σε ποιους απευθύνεται; Σε οσους σκέφτονται να απομακρυνθούν από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά, δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι θέλουν να προχωρήσουν με αυτή την απόφαση και θέλουν να κάνουν ένα «δοκιμαστικό». Επίσης, σε όσους έχουν δυσανεξία σε κάτι από τα παραπάνω και αναζητούν μία εναλλακτική.
Για την ιστορία, το Veganuary ξεκίνησε από τη Βρετανία πριν από μία δεκαετία, για να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο, όχι απλώς ως μία απόφαση ζωής ή ένα κίνημα, αλλά ως ένα κάλεσμα αγάπης προς τα ζώα, το περιβάλλον και την υγεία. Σ’ αυτά τα δέκα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά περί «μόδας», περί «φάσης» με τους υποστηρικτες του βιγκανισμού να εξηγούν ότι δεν είναι μόδα κάτι που δυσκολεύει σοβαρά κάποιον στις διατροφικές του επιλογές, ωστόσο σέβεται το φυσικό περιβάλλον και τα ζώα.
Φέτος, η προσπάθεια αυτή έρχεται επίσημα για πρώτη φορά και στην Ελλάδα (από το Vegan LifeNGO), έχοντας εξασφαλίσει μάλιστα τη συμμετοχή αρκετών εστιατορίων, την πραγματοποίηση εργαστηρίων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το challenge θα κορυφωθεί με ένα μεγάλο πάρτι στην Αγορά Κυψέλης.
Γιατί, όμως, κάποιος γίνεται vegan;
H AbstractGirl (aka Εύα Κώττα) είναι pescetarian (δεν τρώει κρέας, αλλά ψάρι) τα τελευταία 3,5 χρόνια και όπως εξηγεί είναι η πρώτη φορά που θα ακολουθήσει το challenge αυτό.
«Ήθελα πολύ να γίνω vegan, αλλά το ανέβαλλα, γιατί έπρεπε να ψάξω και να οργανώσω καλύτερα το φαγητό μου. Όμως, το βλέπω ως μία ευκαιρία να το δοκιμάσω, γιατί φέτος γίνεται πιο οργανωμένα. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο πια να ακολουθήσει κάποιος μία vegan διατροφή, γιατί υπάρχουν αρκετές επιλογές, τόσο σε vegan εστιατόρια που πλέον είναι αρκετά, όσο και σε σούπερ μάρκετ. Αποφάσισα λοιπόν, να το δοκιμάσω». Όπως εξηγεί, η απόφαση να βγάλει οριστικά το κρέας από τη διατροφή της, εξυπηρετούσε αποκλειστικά «ιδεολογικούς λόγους».
«Έχουμε συνηθίσει, όταν έρχεται στο πιάτο μας ένα μπιφτέκι, ένα σουβλάκι,κεφτεδάκια, κ.λπ, να ξεχνάμε πως αυτό είναι μέρος ενός ζώου, ενός οργανισμού που ζούσε και σκοτώθηκε για να καταναλωθεί από εμάς. Όπως, λοιπόν, δεν θα σκότωνα ένα ζώο για να το φάω, έτσι έκανα την επιλογή να μην αφήνω κάποιον να το κάνει για εμένα».
Για όσους αναρωτιούνται κατά πόσο μία τέτοια διατροφή είναι υγιεινή, η απάντηση του συγγραφέα vegan συνταγών Κωνσταντίνου Δήμουλα είναι αποστομωτική: «Οι επίσημοι φορείς για τα θέματα της παγκόσμιας υγείας έχουν συμφωνήσει εδώ και χρόνια πως μία vegan διατροφή, αν είναι ισορροπημένη, είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και όλα τα στάδια της ζωής. Εφόσον υπάρχει ποικιλία στη διατροφή και ισορροπία, τότε η επιστήμη είναι κατηγορηματική για το αν είναι θρεπτική και υγιεινή».
Κατά πόσο όμως είναι εύκολη στην παρασκευή της; «Κοίτα, ακόμα και συμβατική διατροφή να κάνεις, στην αρχή τίποτα δεν είναι εύκολο. Όσο πιο πολύ μαγειρεύεις, τόσο περισσότερο μαθαίνεις. Υπάρχουν νόστιμες συνταγές με απλά υλικά που θέλουν είκοσι λεπτά και φαγητά που θέλουν μιάμιση ώρα. Τώρα, όσον αφορά τον κορεσμό, θα πω πως αν δεν χορτάσεις, μπορείς να φας και δεύτερο πιάτο! Πέρα από την πλάκα όμως, μία διατροφή με όσπρια, σιτηρά, αμυλούχα και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, χορταίνουν πολύ, οπότε αυτός είναι ακόμα ένας μύθος που καταρρίπτεται».
Αν το TikTok και το Instagram είναι οι αγαπημένες σας πλατφόρμες για ατελείωτο σκρολάρισμα, τότε σίγουρα έχετε δει και τις συνταγές του CoolArtisan, Γαβριήλ Νικολαϊδη, που παρουσιάζει από μία vegan συνταγή κάθε ημέρα για όλο τον μήνα. Τι σημαίνει, λοιπόν, για εκείνον αυτός ο μήνας;
«Το Veganuary για εμένα είναι μια σειρά από επεισόδια με vegan συνταγές που ανεβαίνουν σε όλα τα social media, αλλά βλέπω πως το κοινό του Instagram τις αγαπάει πολύ. Στόχος μου είναι να δείξω ότι με λίγα, απλά, οικονομικά υλικά μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ γευστικό πιάτο που να είναι συγχρόνως ελαφρύ σε θερμίδες. Το Veganuary έρχεται τα τελευταία χρόνια κάθε Γενάρη για να μας εμπνεύσει να δοκιμάσουμε και αυτή την κουζίνα και να δούμε τις πεντανόστιμες, υπέροχες εναλλακτικές που είναι συγχρόνως θρεπτικές, αλλά και υψηλές σε φυτική πρωτεΐνη. Κι αυτός είναι ακόμα ένας από τους στόχους μου: να δείξω πώς με έξυπνους συνδυασμούς (όπως όσπρια με ρύζι) μπορείς να έχεις μια ισορροπημένη πρωτεϊνικά διατροφή».
Όμως, οι περισσότεροι όταν σκέφτονται vegan διατροφή, έχουν στον νουτους πατάτες, μακαρόνια, ρύζι, μαγειρεμένα με απλό τρόπο και αρκετά τηγανητά. Είναι όμως έτσι; Ο Γαβριήλ Νικολαϊδης είναι κατηγορηματικός πως δεν είναι μόνο αυτά. «Μέσα από τα βίντεο μου θέλω να δείξω πως vegan δε σημαίνει τηγανητά ή βαρέως επεξεργασμένες τροφές. Το αντίθετο! Προάγω μια διατροφή με βάση τις πρώτες ύλες της χώρας μας που μαγειρεύονται χωρίς περιττά λίπη, κρατώντας όλη τη γεύση. Τέλος, ένας από τους πιο σημαντικούς μου στόχους είναι να κάνω εύκολες, απλές, συνταγές με Λίγα υλικά που γίνονται σε ελάχιστο χρόνο. Θέλω να είμαι το κίνητρο να μπαίνουν στην κουζίνα άνθρωποι που δεν μαγειρεύουν σε καθημερινή βάση. Κι όπως καταλαβαίνω από το feedback σε ένα μεγάλο βαθμό το έχω καταφέρει».
Αρκεί ένας μήνας για μια απόφαση ζωής που αφορά σε κάτι τόσο ζωτικό όσο η διατροφή μας; Κάποιοι το καταδικάζουν, για κάποιους άλλους και λειτούργησε και είχε άμεσα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση, ο μήνας και το challenge είναι η αφορμή.