Yπερτριπλάσιοι οι υποψήφιοι παπάδες λόγω κρίσης

Yπερτριπλάσιοι οι υποψήφιοι παπάδες λόγω κρίσης Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
12

Το ενδιαφέρον για μια θέση ιερέα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το ρπεορτάζ του Απόστολου Λακασά για την Καθημερινή. «Ο αριθμός των αιτήσεων έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε μία τριετία» ανέφερε στην εφημερίδα ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Συμεών Βολιώτης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή,  προ τριετίας οι αιτήσεις για το Εργαστήριο Υποστήριξης Υποψηφίων Κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ήταν περίπου δεκαπέντε και φέτος ξεπέρασαν τις πενήντα. Το αυξημένο ενδιαφέρον αποδίδεται στον πολλαπλό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στην αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και των προσωπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. «Με ενδιαφέρει πολύ το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Θα ήθελα να γίνω κληρικός σε νοσοκομείο για να προσφέρω στήριξη στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Κάνω την προσευχή μου γι' αυτό και ό,τι αποφασίσει ο Θεός» τονίζει ο κ. Σαμόλης ο οποίος είναι πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, σήμερα εργάζεται στον χώρο εστίασης σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και τα τελευταία χρόνια ακολούθησε την "Κλήση του Θεού".

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Συμεών Βολιώτης αναφέρει πως μπορεί οι τέσσερις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Ελλάδας να είναι φυτώρια για τους μελλοντικούς ιερείς, όμως η φοίτηση σε αυτές δεν είναι προϋπόθεση. Ιερείς μπορούν να γίνουν όλοι οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αρκεί να πληρούν ορισμένες ποιοτικές προϋποθέσεις.  Η φοίτηση είναι τριετής, δωρεάν, και  οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση, κάνουν πρακτικά μαθήματα σχετικά με το ιερατικό λειτούργημα, ενώ πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε χώρους ποιμαντικής διακονίας όπως είναι τα συσσίτια, τα νοσοκομεία, οι χώροι φιλοξενίας αστέγων, οι φυλακές. Ανάλογα σεμινάρια διοργανώνονται σε μητροπόλεις ανά τη χώρα.

«Μετά τη μαθητεία, και εφόσον συντρέχουν οι άλλες προϋποθέσεις νόμου και ιερών κανόνων, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να χειροτονηθεί ιερέας» σημειώνει ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται επίσης στην Ελλάδα υπάρχουν 10.000 κληρικοί αλλά και πως πλέον λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας διορισμοί ιερέων δεν γίνονται, παρότι υπάρχουν περί τις 500 εφημεριακές θέσεις κενές σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, πολλοί χειροτονημένοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σημειώνει η "Κ". Η Ιερά Σύνοδος, πάντως, απευθυνόμενη στους νέους ιερείς και τους υποψηφίους αναφέρει ότι «επιθυμούμε το ιερό θυσιαστήριο να σας μαγνητίζει, έως ότου φθάσει η ευλογημένη ημέρα, όπου το χέρι του Επισκόπου θα σας οδηγήσει στο "εσώτερον του καταπετάσματος"».

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Η Ιστορια ειναι,ως γνωστον,"κυκλικο φαινομενο".Το γραφω αυτο διοτι θυμυθηκα οτι στα τελευταια της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας,και δη λιγο πριν πεσει η Πολη,ο αυτοκρατορας δυσκολευοταν να συγκεντρωσει πανω απο δεκα χιλιαδες στρατο για την υπερασπιση της βασιλευουσας.Μεγαλο,μαλιστα,μερος των πολεμιστων αυτων ηταν ξενοι,κυριως Γενοβεζοι,μισθοφοροι,υπο τον Ιωαννη Ιουστινιανι.Και αυτο την ιδια εποχη που στα παμπολλα μοναστηρια ανα την επικρατεια συνερρεαν και "εμοναζαν"(!) κατα εκατονταδες χιλιαδες ανθρωποι,στην πλειονοτητα τους νεοι.Διοτι στο τοτε "πολιτικοθρησκευτικο" κρατος του Βυζαντιου μπορουσε να επιστρατευθει οποιοσδηποτε,ανεξαρτητως επαγγελματος,ακομη και χωρις την θεληση του,στον αυτοκρατορικο στρατο,εκτος εαν αυτος "εφερε το σχημα".Ητοι, εκτος απο ιερεις και μοναχους !
Πόσοι είναι οι παπάδες που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο στην Ελλάδα; 10.000Πόσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι αναγκαίες σύμφωνα με το μνημόνιο; 10.000Τους απολύουμε αύριο και αναθέτουμε την μισθοδοσία τους στην εκκλησία και τα κέρδη που αυτή εισπράττει από τις Α.Ε. που έχει και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Εκτός απ' τον Παναή τον Καμμένο, αλλά θα του πάρουμε υποβρύχια για να του περασει.
Διορισμοί ιερέων πλέον δεν γίνονται. Οπότε τουλάχιστον για τους νέους κληρικούς δεν ισχύουν όσα σχολιάζετε. Άλλο πράγμα η χειροτονία και άλλο πράγμα ο διορισμός σε οργανική θέση του δημοσίου άρα και σίγουρος μισθός. Επίσης να σας ενημερώσω ότι δεν διορίζονται εδώ και 5 χρόνια, από την αρχή της κρίσης.
Μολις χειροτονηθουν αρχιζουν να μαζευουν ρασα, χρυσους σταυρους κλπ κλπ.Επισης πληρονονται απο εμας που δεν πιστευουμε ουτε χρειαζομαστε τις υπηρεσιες τους