Στην απόσυρση του κλασικού δράματος του 1939 «Όσα παίρνει ο άνεμος» προχώρησε το HBO, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Εκπρόσωπος του HBO Max δήλωσε πως η ταινία θα επιστρέψει στην πλατφόρμα με μια συζήτηση για το ιστορικό της πλαίσιο και μία προσπάθεια αποποίησης των ρατσιστικών του απεικονίσεων.
Την Τρίτη, το HBO Max αφαίρεσε την ταινία από τη βιβλιοθήκη του μετά από διαμαρτυρίες για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Παράλληλα, αρκετοί χρήστες του Netflix ζήτησαν να βγει από την πλατφόρμα η ταινία «Οι Υπηρέτριες», αντιπροτείνοντας άλλες πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες με αντιρατσιστικό μήνυμα.
Το κλασικό δράμα του 1939 «Όσα παίρνει ο άνεμος» των 8 Όσκαρ με τον Κλαρκ Γκέιμπλ και Βίβιαν Λι, «απεικονίζει μερικές από τις εθνοτικές και φυλετικές προκαταλήψεις που, δυστυχώς, ήταν συνηθισμένες στην αμερικανική κοινωνία.
Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λάθος τότε και είναι λάθος σήμερα», δήλωσε εκπρόσωπος του HBO Max στο Variety.
«Αυτές οι απεικονίσεις είναι σίγουρα αντίθετες με τις αξίες της WarnerMedia, οπότε όταν επιστρέψουμε την ταινία στο HBO Max, θα επιστρέψει με μια συζήτηση για το ιστορικό της πλαίσιο σε μία προσπάθεια να αποποιηθούμε αυτές τις ίδιες απεικονίσεις» πρόσθεσε.
Συνέχισε δε λέγοντας πως «Η ταινία θα παρουσιαστεί όπως είχε αρχικά δημιουργηθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, θα ήταν το ίδιο με τον ισχυρισμό ότι αυτές οι προκαταλήψεις δεν υπήρξαν ποτέ. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε την ιστορία μας».
Η απομάκρυνση έγινε μετά από άρθρο γνώμης στους Los Angeles Times, του σεναριογράφου της ταινίας «12 χρόνια Σκλάβος», Τζον Ρίντλεϊ, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση της ταινίας καθώς διαιωνίζει τα φυλετικά στερεότυπα.
Με την κυκλοφορία του, το «Όσα παίρνει ο άνεμος» έσπασε τα ρεκόρ εισιτηρίων και ήταν η ταινία με τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών τότε.
Διατηρεί ακόμη το ρεκόρ σε σχέση με τον τότε πληθωρισμό. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ορισμένοι σχολιαστές ταινιών επέκριναν την απεικόνιση της δουλείας και των μαύρων.
Μετά τον θάνατο του Φλόιντ και τις εθνικές διαμαρτυρίες ενάντια στην καταπίεση των δικαιωμάτων των μάυρων και της αστυνομικής βίας, εντάθηκε ο έλεγχος ορισμένων τηλεοπτικών σειρών και ταινιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακυρώθηκε το «Cops» στο Paramount Network την Τρίτη.
Με πληροφορίες του WSJ/NBCNews/Variety
σχόλια