Πού έγινε και πόσος κόσμος συμμετείχε;
Έξω από την Ελληνική Πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στο Ηοlland Park, στο δυτικό Λονδίνο, Με το ζόρι μαζευτήκαμε διακόσιοι.
Ποια ήταν τα κεντρικά συνθήματα;
«We don’ t want your bailout, take your money and get out», «Athens, Cairo, Rome, Berlin, We shall fight we shall win», «Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί». Το τελευταίο ήταν λίγο παράλογο, διότι κανείς ξένος δεν μπορούσε να επαναλάβει. Βέβαια, Έλληνες ήμασταν στην πλειονότητα, παρόλο που ο σκοπός ήταν το αντίθετο.
Ποιας πολιτικής απόχρωσης ήταν οι παρευρισκόμενοι;
Kυρίως από το Socialists Workers UK, το Occupy Saint Paul και την Antarsya, αλλά και εκπρόσωποι φοιτητικών κινημάτων, όπως άτομα από το Εκπαιδευτικό Ακτιβιστικό Κίνημα (!). Οι Έλληνες που είχαν μαζευτεί δεν ήταν κάποιας πολιτικής απόχρωσης. Φοιτητές, εργαζόμενοι (ή προς αναζήτηση εργασίας) αλλά και μεγάλοι άνθρωποι που ζουν χρόνια στο Λονδίνο και πονάνε από μακριά.
Οι Άγγλοι τόσο καιρό δεν ήταν επικριτικοί απέναντί μας;
Οι Άγγλοι είναι επικριτικοί εκ φύσεως, ας μην το παίρνουμε τόσο προσωπικά - με τόσο γκρι τι να κάνεις. Πάντως, είναι από αυτούς που πραγματικά πιστεύουν πως η Ελλάδα οφείλει να τα βγάλει πέρα μόνη της.
Πιστεύεις ότι ήταν περισσότερο αλληλέγγυοι στον λαό ή φοβούνται μήπως τα σκληρά μέτρα μετατραπούν σε επιδημία και «κολλήσουν» και αυτοί;
Ισχύει ο φόβος της επιδημίας. Αν και νομίζω ότι λειτουργεί αντίστροφα: «σε κάνω πέρα να μην κολλήσω». Όμως, το κλίμα της συγκέντρωσης ήταν όντως αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Σε κάποια στιγμή που μίλησε ένας Άγγλος είπε ότι «Συμπαραστεκόμαστε στην Ελλάδα με το ίδιο σθένος που αντιστεκόμαστε στις περικοπές του Κάμερον. Το ίδιο πράγμα είναι, η ίδια πολιτική».
Πώς σε αντιμετωπίζουν όταν λες ότι είσαι Ελληνίδα;
Οι αντιδράσεις κυμαίνονται από ταπ-ταπ στην πλάτη μέχρι «πάμε να σου πάρω μια μπίρα», αλλά εγώ έχω να κάνω με πολιτισμό και άλλα ευγενή. Οι μπάνκερ δεν ξέρω αν θα έκαναν το ίδιο.
σχόλια