Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητούνται οι δύο νέες τροπολογίες του υπουργού Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως εκείνος πιστεύει ότι οι άδειες που θα δοθούν θα πρέπει να είναι τρεις.
Όπως είπε ο Ν. Βούτσης, «παρεξηγήθηκε ο υπουργός, ο Νίκος Παππάς, επειδή σε συνεντεύξεις του είπε "η δική μου άποψη, εγώ επιμένω, είναι τέσσερις"». Και συνέχισε: «Εγώ σας λέω, λοιπόν, από εδώ, επιμένω, ότι οι άδειες πρέπει να είναι τρεις. Το λέω για να κάνουμε συζήτηση... Διότι τόσο έλεγαν όλα τα ντοκουμέντα, σας είχε παρουσιάσει από το συνέδριο του ΣΕΒ και είναι εισηγήσεις των κυρίων που σήμερα προΐστανται της Ένωσης Ιδιοκτητών των καναλιών. [...] Προφανώς το ψηφιακό εύρος χωράει περισσότερα, είναι προφανέστατο... Τελικά μπορεί να είναι παραπάνω, πράγματι. Να γίνει μία συζήτηση, να γνωμοδοτήσει το ΕΣΡ [...] Αλλά τα κόμματα, το υπουργείο, εμείς στο δημόσιο διάλογο έχουμε άποψη».
Τόνισε ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν 16 κανάλια στην Ελλάδα, με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους και χωρίς καμία ποιότητα τα προγράμματα τους, ενώ επισήμανε πως «πρέπει να φύγει το πολιτικό σύστημα από την ομηρία στους καναλάρχες».
«Πιστεύω ότι θα βρούμε τον δρόμο για ΕΣΡ, για ένα προικοδοτημένο ΕΣΡ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και κατά την οικονομική και κατά τη θεσμική και ηθική διάσταση», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας.
«Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό βήμα για όλο το πολιτικό σύστημα, το ότι από στελέχη όλων των πολιτικών δυνάμεων, δηλώθηκε ευθαρσώς, προς όλους και προς τα συμφέροντα και προς τις άλλες εξουσίες, ότι χρειαζόταν διαγωνιστική διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια, δεν έγινε και δεν έπρεπε αυτό να μην έχει γίνει. Αυτό είναι όπλο και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για ένα θέμα που θα επιλυθεί στην κατεύθυνση, όλοι όσοι εκπέμπουν, να πληρώνουν και να είναι ελεγχόμενοι, από κάθε άποψη, θεσμική και λειτουργική, για τα εργασιακά, τις οικονομικές υποχρεώσεις τους κλπ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι «είναι συνταγματικό πολιτικό ατόπημα το ότι από ορισμένες δυνάμεις, επί 12 μήνες και ενώ δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες, δεν προσέτρεξαν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».
Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι με τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής και το μήνυμα είναι «να προχωρήσει το πολιτικό σύστημα έξω από λογικές υποταγής στα συμφέροντα».
σχόλια