Η επιτροπή των βραβείων Πούλιτζερ απένειμε ειδική διάκριση στην Νταρνέλα Φρέιζερ, την έφηβη που κατέγραψε με το κινητό της τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Η Φρέιζερ ήταν 17 ετών όταν με το κινητό της τηλέφωνο κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του Φλόιντ, τον οποίο πατούσε στον λαιμό με το γόνατο ο πρώην, πλέον, αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν. Το βίντεο της αντέκρουσε την αρχική περιγραφή της αστυνομίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ, ενώ η έφηβη κατέθεσε και στη δίκη του Σόβιν.
Ανακοινώνοντας τους νικητές των φετινών βραβείων Πούλιτζερ, η επιτροπή επεσήμανε ότι η ειδική διάκριση απονέμεται στην έφηβη γιατί «θαρραλέα κατέγραψε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ένα βίντεο που έδωσε ώθηση σε διαδηλώσεις κατά τις αστυνομικής βίας σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των πολιτών στην αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης από τους δημοσιογράφους».
Η Νταρνέλα Φρέιζερ πήγαινε με 9χρονο συγγενικό της πρόσωπο σε κατάστημα στις 25 Μαΐου του 2020, όταν είδε μία «πάλη» ανάμεσα σε έναν μαύρο άνδρα και έναν λευκό αστυνομικό. Άρχισε να βιντεοσκοπεί με το κινητό της τηλέφωνο και δεν σταμάτησε για περίπου 10 λεπτά.
Η έφηβη έμεινε στο πεζοδρόμιο και κατέγραψε σε βίντεο τον Σόβιν να πατά με το γόνατο στον λαιμό τον Φλόιντ, όπως και τις τελευταίες στιγμές του θύματος. Αργότερα, κατέθεσε στη δίκη του αστυνομικού. Η δικηγόρος Σάνι Χόστιν έχει πει ότι το βίντεο αυτό είναι «ισχυρότερη απόδειξη που έχω δει ποτέ σε υπόθεση με κατηγορούμενο αστυνομικό».
Παρά την απρόσμενη προσοχή που κέρδισε, η Φρέιζερ απορρίπτει τα αιτήματα για συνεντεύξεις. Έκανε μια σπάνια δήλωση πέρυσι, παραλαμβάνοντας βραβείο, ενώ πόσταρε μακροσκελή ανάρτηση στα social media, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Σε αυτή την ανάρτηση περιέγραψε ότι ακόμη κουβαλά «το βάρος και το τραύμα όσων είδα πριν από ένα χρόνο», όπως και ότι παθαίνει κρίσεις πανικού. Μάλιστα έγραψε ότι έχασε ένα κομμάτι της παιδικής ηλικίας της, με τα όσα είδε.
«Πολλοί άνθρωποι με αποκαλούν ηρωίδα, παρότι εγώ δεν βλέπω τον εαυτό μου έτσι. Απλά ήμουν στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή», έγραψε. «Πίσω από αυτό το χαμόγελο, πίσω από τα βραβεία, πίσω από τη δημοσιότητα, είμαι ένα κορίτσι που προσπαθεί να θεραπευτεί από κάτι που μου θυμίζουν κάθε ημέρα», ανέφερε ακόμη.
«Παρότι ήταν μια τραυματική εμπειρία, που μου άλλαξε τη ζωή, αν δεν υπήρχε το βίντεο μου, ο κόσμος δεν θα ήξερε την αλήθεια», σημείωσε επίσης στην ανάρτησή της.
Ποιοι πήραν τα βραβεία Πούλιτζερ
Η εφημερίδα Minneapolis Star Tribune κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τη μετάδοση έκτακτων ειδήσεων, για τον τρόπο που κάλυψε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το περιοδικό Atlantic μοιράστηκαν το βραβείο επεξηγηματικού ρεπορτάζ.
Πολλοί από τους βραβευθέντες τιμήθηκαν για την κάλυψη της πανδημίας και την καταγραφή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Φλόιντ.
Το Associated Press κέρδισε το βραβείο για το φωτορεπορτάζ έκτακτων ειδήσεων, για τις φωτογραφίες του από τις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία. Οι New York Times κέρδισαν το βραβείο δημοσιογραφίας που παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες, για την κάλυψη της πανδημίας, ενώ η Boston Globe κέρδισε το βραβείο ερευνητικού ρεπορτάζ.
Με πληροφορίες από Washington Post, ΑΠΕ/ Reuters