Η Guardian σε σταυροδρόμι

Η Guardian σε σταυροδρόμι Facebook Twitter
0

Κατά την τελευταία συνάντηση 20 στελεχών της εφημερίδας Guardian, το θέμα που τράβηξε την περισσότερη προσοχή είχε τον τίτλο «η μετάβαση σε αποκλειστικά ψηφιακή εκδοχή δεν αποτελεί επιλογή».

Εν μέρει αυτό αντανακλά την ανησυχία που πηγάζει από την πτώση της κυκλοφορίας των έντυπων εκδόσεων, από την πτώση των διαφημιστικών εσόδων και τη δυσκολία να γίνει η αποτίμηση των κερδών κατά τη μετάβαση σε ψηφιακή εκδοχή.

Η εφημερίδα Guardian, η οποία κυκλοφορεί εδώ και 190 χρόνια, έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις αλλαγές. Παρά το γεγονός ότι έχει μια από τις πιο επιτυχημένες ιστοσελίδες ειδήσεων στον κόσμο, τα έσοδά της μειώνονται και οι απώλειες διευρύνονται.

Αλλά εφόσον το 70% των ετήσιων εσόδων (που ανέρχονται 2,5 εκατομμύρια ευρώ) προέρχονται από την έντυπη έκδοση, η κατάργησή της δεν αποτελεί λύση, λέει ο Andrew Miller, διευθύνων σύμβουλος της Guardian Media Group, μητρικής εταιρείας της εφημερίδας.

Αντ' αυτού η ομάδα αναζητεί τρόπους ώστε να μειωθεί το κόστος της εκτύπωσης για να γίνουν επενδύσεις στην ψηφιακή δραστηριότητα της εφημερίδας. Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ος 18ος μήνας ενός πενταετούς σχεδίου που αφορά στην μετάβαση της επιχείρησης προς ένα ψηφιακό μέλλον. Αυτή η διαδικασία, λένε,  βρίσκεται «σε καλό δρόμο».

Κάποιες πτυχές των μέτρων λειτουργούν καλά. Η Guardian έχει 9,5 εκ. αναγνώστες στο Ηνωμένο Βασίλειο με κύριο ανταγωνιστή την Telegraph, λέει ο κύριος Miller. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αν εξαιρεθούν οι αναγνώστες κινητών τηλεφώνων, ο αριθμός των browser που συνδέονται μέσω φορητών συσκευών είναι 65 εκατομμύρια το μήνα και ο αριθμός αυξάνεται ετησίως κατά 14%.

Το ερώτημα είναι πώς να αποτιμηθούν αυτοί οι αριθμοί. Ενώ το περιεχόμενο στο διαδίκτυο πολλαπλασιάζεται, η μείωση των εσόδων από τη διαφήμιση συνεχίζεται, κι έτσι ακόμα και οι εφημερίδες με μεγάλα ακροατήρια σε απευθείας σύνδεση δυσκολεύονται να έχουν σημαντικά έσοδα από την ψηφιακή διαφήμιση.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι οι ψηφιακοί συνδρομητές που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο. Οι Times έχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 130.000 ψηφιακούς συνδρομητές και η Telegraph την περασμένη εβδομάδα άρχισε να πειραματίζεται με τη χρέωση των διεθνών αναγνωστών.

Ωστόσο ο κύριος Miller λέει ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», επιμένοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μετατρέψει σε ψηφιακούς συνδρομητές μόνο το 15% των αναγνωστών από τους 80.000 εγγεγραμμένους χρήστες.

Αυτό δε σημαίνει ότι η Guardian αποφεύγει να χρεώσει για το περιεχόμενο: οι αναγνώστες μέσω Kindle και iPad αποφέρουν αρκετά εκατομμύρια λίρες ετησίως. Ο Miller θέλει να διπλασιάσει τα έσοδα που προέρχονται από την ψηφιακή έκδοση μέσα στα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια μέσω μια σειράς πρωτοβουλιών.

Το βασικό σε όλα αυτά είναι «να ενθαρρυνθούν οι χρήστες ώστε να εμβαθύνουν τη σχέση τους με την εφημερίδα». Γι' αυτό το λόγο η Guardian υλοποιεί ένα σχέδιο προκειμένου να δώσει στους χρήστες την ευκαιρία να προσαρμόζουν την αρχική σελίδα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Με την κυκλοφορία σε συνεχή πτώση, η εφημερίδα προσπαθεί να κάνει περικοπές ύψους 8,5 εκατομμυρίων το χρόνο. Η αναζήτηση εθελοντών για μείωση μισθού κατέληξε σε μόλις 34 άτομα ενώ ο στόχος ήταν 100, οπότε η συνάντηση με το προσωπικό είναι απαραίτητη. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εφημερίδας που στηρίζει την Αριστερά και διαθέτει ένα ιδιαίτερα ισχυρό συνδικάτο, αυτό μπορεί να σημαίνει απολύσεις.

Το ποσοστό συμμετοχής της Guardian στο Auto Trader, μια κορυφαία ιστοσελίδα της Αγγλίας σχετικά με το αυτοκίνητο, αποτιμάται σε 1,24 δις ευρώ, κάτι που εξασφαλίζει εν μέρει την εφημερίδα κατά την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέλος του πενταετούς σχεδίου η Guardian «θα είναι πολύ κοντά στο να βγάζει κέρδος». Αν αυτό γίνει πραγματικότητα, το μέλλον της θα είναι σχετικά ασφαλές.

Ο Miller λέει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι αν η πτώση της κυκλοφορίας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις. Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι περικοπές πρέπει να διευρυνθούν περισσότερο.

Επιμέλεια: Λένα Φουτσιτζή

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λος Άντζελες: Αντιδράσεις για τον «ναρκισσιστής» ρεπόρτερ που χρησιμοποίησε μανταλάκια για να σφίξει το αντιπυρικό του μπουφάν

TV & Media / Λος Άντζελες: Μέσα στην απόλυτη καταστροφή, «ναρκισσιστής» ρεπόρτερ έσφιξε το αντιπυρικό μπουφάν με μανταλάκια

Το ξύλινο μανταλάκι τραβούσε το επιπλέον ύφασμα στο μπουφάν του δημοσιογράφου του ABC Ντέιβιντ Μιουρ, κάνοντάς το να εφαρμόζει πιο σφιχτά στο σώμα του
LIFO NEWSROOM
Angel: Στην αλλαγή φύλου, μου γύρισαν την πλάτη, τώρα που βγήκα στην τηλεόραση μου ξαναμιλάνε

TV & Media / Η τρανς τραγουδίστρια Angel θυμάται: «Μου γύρισαν την πλάτη, τώρα που βγήκα στην τηλεόραση μου ξαναμιλάνε»

«Προσπάθησα να την αγαπώ και να μάθω μαζί της, με φόβιζε το σχολείο και το πώς την αντιμετώπιζαν», σχολίασε η μητέρα της τραγουδίστριας, σε κοινή τους συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Γερμανοί καλλιτέχνες υπογράφουν ανοικτή επιστολή κατά παρουσιαστή που κατηγορείται για σεξισμό

TV & Media / Γερμανοί καλλιτέχνες υπογράφουν ανοικτή επιστολή κατά παρουσιαστή που κατηγορείται για σεξισμό

«Θέλουμε παρουσιαστές που είναι ενθουσιώδεις για τον πολιτισμό, ευαίσθητοι και ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες πολιτιστικές συζητήσεις», αναφέρουν
LIFO NEWSROOM
«Μην πεθάνεις»: Το ντοκιμαντέρ στο Netflix για τον εκατομμυριούχο που θέλει να ζήσει για πάντα

TV & Media / «Μην πεθάνεις»: Το ντοκιμαντέρ στο Netflix για τον εκατομμυριούχο που θέλει να ζήσει για πάντα

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ο πλούσιος επιχειρηματίας Μπράιαν Τζόνσον θέτει το σώμα και την περιουσία του σε κίνδυνο για να παρατείνει τη ζωή του πέρα από όλα τα γνωστά όρια
LIFO NEWSROOM
Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για τη 3η σεζόν

TV & Media / Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για την 3η σεζόν

Η νέα σεζόν διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης, παρουσιάζοντας το πώς η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα επηρεάζει τους νέους πρωταγωνιστές
LIFO NEWSROOM