Τι περιελάμβανε η διάλεξη του Ηλία Ζέγγελη;
Μετά τον πρόλογο που έκανα εγώ γι’ αυτόν το σπουδαίο Έλληνα αρχιτέκτονα, πήρε ο ίδιος τον λόγο και αναφέρθηκε στα έργα του. Ξεκίνησε από τα πρώτα του πρότζεκτ, ανέπτυξε τα χρόνια συνεργασίας του με τον Ρεμ Κούλχαας (1972-1987) αλλά και τις προτάσεις που ακολούθησαν, ως επί το πλείστον σε συνεργασία με την Ελένη Gigantes. Έκλεισε δείχνοντας την πρότασή του για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού το 2004.
Οι αρχιτέκτονες, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ηλίας Ζέγγελης, έχουν ιδεολογικό προσανατολισμό;
Σε ειδικές περιπτώσεις, όταν οι αρχιτέκτονες εμπνέονται ή παρεμβαίνουν σε κατασκευές που διαθέτουν μια πολιτική φόρτιση, μπορεί η αρχιτεκτονική ν’ αποκτήσει ιδεολογικές προεκτάσεις: το Exodus, το πρώτο πρότζεκτ του Ηλία Ζέγγελη σε συνεργασία με τον Κούλχαας, παρέπεμπε ευθέως στο Τείχος του Βερολίνου.
Ποια είναι τα έργα-σταθμοί στην καριέρα του;
Μερικά από τα κτίρια που έδειξε και στο Μέγαρο: το κτίριο κατοικιών στο Checkpoint Charlie (Βερολίνο, 1989), η πρόταση για το πάρκο της Villette στο Παρίσι (1982), το Ashikita House of Youth (1998) στο Kyushu, στην Ιαπωνία.
Ποιους διάσημους αρχιτέκτονες ενέπνευσε;
Υπήρξε δάσκαλος για τον Ρεμ Κούλχαας και τη Ζάχα Χαντίντ.
Τι έχει προσφέρει στην ακαδημαϊκή κοινότητα;
Αφενός το ότι διδάσκει αδιάλειπτα από το 1963 σε μερικές από τις σημαντικότερες σχολές αρχιτεκτονικής διεθνώς. Αφετέρου ότι εφαρμόζει μια εκπαιδευτική αρχή που παρακάμπτει την εύκολη κατανάλωση του μοδάτου στυλ: πιστεύει ότι στόχος ενός δασκάλου δεν είναι να πείσει τους μαθητές του ν’ ακολουθήσουν το έργο του αλλά να εκμαιεύσει τις ιδέες που ήδη έχουν και δεν έχουν ακόμα μπορέσει ν’ αρθρώσουν.
Τι παρεμβάσεις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν στην Αθήνα;
Να υλοποιηθεί το πρότζεκτ για το πάρκο του Ελληνικού καθώς και το πάρκο του Φαληρικού Όρμου. Και από τη στιγμή που δηλώνουμε ότι επενδύουμε στον τουρισμό, να προχωρήσουν μελέτες για την πρώτη εικόνα που δίνει η πόλη μας - τόσο για το λιμάνι του Πειραιά όσο και για τις διαδρομές από το αεροδρόμιο. Κατά μήκος της Βάρης-Κορωπίου θα μπορούσε να διασφαλιστεί δασική ζώνη, όπου ν’ απαγορεύεται η δόμηση.
Ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του κράτους στον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου;
Να υποστηρίζει την προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από τους αρμόδιους φορείς, την υλοποίηση των πρώτων βραβείων τους, να μεριμνά, πέρα από την κατασκευή, και για τη συντήρηση των υλοποιημένων προτάσεων.
Θεωρείται ότι η Αθήνα είναι μια όμορφη ή μια άσχημη πόλη αρχιτεκτονικά;
Η ομορφιά μιας ανώνυμης γυναίκας δεν κρίνεται με τον αριθμό εξωφύλλων και φωτογραφίσεών της. Έτσι και η ομορφιά της Αθήνας δεν μπορεί να τεκμηριωθεί από τον αριθμό των καρτ ποστάλ που υποτίθεται ότι απεικονίζουν τα αξιοθέατά της. Είναι η ομορφιά της οικειότητας, η ομορφιά εκείνου που μας καθρεφτίζει - η όποια αρνητική στάση απέναντί της αποκαλύπτει αργά ή γρήγορα και μια αδυναμία να καταλάβουμε ποιοι είμαστε.
σχόλια