Πέθανε ο Εουτζένιο Σκάλφαρι, ιδρυτής της La Repubblica- Έφερε επανάσταση στον ιταλικό Tύπο

Πέθανε ο Εουτζένιο Σκάλφαρι, ιδρυτής της La Repubblica- Έφερε επανάσταση στον ιταλικό τύπο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Εουτζένιο Σκάλφαρι, εμβληματικός δημοσιογράφος της Ιταλίας και ιδρυτής της εφημερίδας La Repubblica

Ο Σκάλφαρι έφερε την επανάσταση στην ιταλική δημοσιογραφία με την ίδρυση της La Repubblica, η οποία με τόλμη αμφισβήτησε τις παραδοσιακές εφημερίδες, επισημαίνει το Associated Press. 

Η La Repubblica κυκλοφόρησε το 1976, τραβώντας την προσοχή των αναγνωστών με τους δυναμικούς τίτλους της και το σχήμα tabloid. Το τολμηρό στιλ γραφής της είχε λίγα κοινά με το λιτό γράψιμο στις σελίδες της κορυφαίας ιταλικής εφημερίδας, Corriere della Sera, εκείνη την εποχή, σημειώνει το Associated Press. 

Αυτή η πρωτότυπη συνταγή αποδείχθηκε επιτυχημένη και η La Repubblica έγινε η δεύτερη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της Ιταλίας. 

Ο Μάριο Ντράγκι, σε ανακοίνωση για τον θάνατο του Σκάλφαρι, επεσήμανε «τη σαφήνεια της γραφής του, το βάθος των αναλύσεών του και το θάρρος των ιδεών του». Ο θάνατος του δημοσιογράφου «αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στη δημόσια ζωή της χώρας μας», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Τα άρθρα του Σκάλφαρι ήταν «θεμελιώδες ανάγνωσμα για όποιον ήθελε να κατανοήσει την πολιτική και την οικονομία», επεσήμανε ακόμη ο Ντράγκι. 

Μέσα από τις σελίδες της La Repubblica ο Σκάλφαρι έδωσε πολλές μάχες και η δική του ήταν η πρώτη μεγάλη ιταλική εφημερίδα που παρότρυνε τους πολίτες να επαναξιολογήσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Μέσα από την εβδομαδιαία στήλη του έκανε αδιάκοπη εκστρατεία κατά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν ο μεγιστάνας της τηλεόρασης μπήκε στην πολιτική στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η La Repubblica επέκρινε επανειλημμένα τον Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τον τότε πρωθυπουργό ότι έγινε πολιτικός για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά συμφέροντά του. 

Παρόλα αυτά, ένας από τους πρώτους που «αποχαιρέτισαν» τον Σκάλφαρι ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. 

«Ο Εουτζένιο Σκάλφαρι ήταν ένα σημείο αναφοράς για τους αντιπάλους μου στην πολιτική. Σήμερα, όμως, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι ήταν ένας σπουδαίος εκδότης και δημοσιογράφος, τον οποίο εκτιμούσα πάντα για την αφοσίωση και το πάθος του για τη δουλειά του», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός. 

Στις πάνω από πέντε δεκαετίες της σταδιοδρομίας του τον είχαν αποκαλέσει από «Lider Maximo της ιταλικής δημοσιογραφίας- μια αναφορά στο παρατσούκλι του Φιντέλ Κάστρο- μέχρι ιδεολογικό οπορτουνιστή. 

Χαρακτηριστικό της επιρροής του είναι το γεγονός ότι ακόμη και όταν παραιτήθηκε από τη διεύθυνση της La Repubblica, το 1996, τα εβδομαδιαία άρθρα του συνέχισαν να ταράζουν τα νερά. Πέρα από την εφημερίδα, ήταν ιδρυτής του επιτυχημένου εβδομαδιαίου περιοδικού L’Espresso. 

Για χρόνια συμμετείχε στην ιταλική πολιτική ζωή, πρώτα με το ιταλικό ριζοσπαστικό κόμμα ως ιδρυτικό μέλος, διατελώντας αντιπρόεδρος από το 1958 έως το 1963 και μετά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το οποίο εξελέγη βουλευτής το 1968. 

Υπό τη διεύθυνσή του, τόσο το L’Espresso, όσο και η La Repubblica, υιοθέτησαν σκληρές ερευνητικές προσεγγίσεις, αποκαλύπτοντας κάποια από τα πολλά σκάνδαλα που σημάδεψαν τη μεταπολεμική ιταλική ιστορία. 

Ο Εουτζένιο Σκάλφαρι γεννήθηκε στην πόλη Σιταβέτσια, κοντά στη Ρώμη, στις 6 Απριλίου 1924. Σπούδασε νομική προτού στραφεί στη δημοσιογραφία. Άρχισε να γράφει το 1950 για τα περιοδικά Il Mondo και L’Europeo, από τα οποία αποχώρησε το 1955 για να ιδρύσει το L’Espresso. Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού από το 1963 έως το 1968 και μετά ήταν γενικός διευθυντής της ομώνυμης εκδοτικής εταιρείας από το 1970 έως το 1975. Ίδρυσε την La Repubblica το 1976 και παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή το 1996, αλλά συνέχισε να αρθρογραφεί μέχρι πρόσφατα. 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM