Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προσέφυγε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Ο δημοσιογράφος ζητά να αναγνωρίσει το δικαστήριο ότι η ελληνική νομοθεσία, που διέπει την άρση απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας (4790/2021) παραβιάζει το άρθρο 8 της Σύμβασης και συγκεκριμένα, το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ιδιωτική του ζωή.
Οι λόγοι της προσφυγής του δημοσιογράφου αναφέρονται σε έξι σημεία της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, αναφέρονται:
1) στην απουσία συγκεκριμένου ορισμού της έννοιας της εθνικής ασφάλειας και των κατηγοριών των πολιτών, που μπορεί να αποτελέσουν υποκείμενα παρακολούθησης,
2) στην έλλειψη ανώτατου ορίου διάρκειας της παρακολούθησης,
3) στην έλλειψη ενημέρωσης του θιγόμενου πολίτη, όταν έχει παύσει η παρακολούθηση,
4) στο νομοθετικό κενό που υπάρχει αναφορικά με τις διαδικασίες που αφορούν στον τρόπο και στα μέσα παρακολούθησης,
5) αλλά και στην καταστροφή των συλλεχθέντων στοιχείων και στον έλεγχο διατήρησης τους και τέλος,
6) στην απουσία οποιασδήποτε ένδικης προστασίας απέναντι σε μια τυχόν παράνομη ή καταχρηστική παρακολούθηση.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρία Κεσσέ, δικηγόρο που εκπροσωπεί τον κ. Κουκάκη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκο πρακτορείο, τα σημεία αυτά «αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες που απαιτούνται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να επιτρέπεται η άρση απορρήτου ενός πολίτη για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι γεγονός ότι το ΕΔΔΑ έχει διαπιστώσει παραβίαση του αρ. 8 της Σύμβασης σε περιπτώσεις όπου η νομοθεσία του κράτους μέλους προέβλεπε πολλές περισσότερες εγγυήσεις από αυτές που προβλέπει ο επίμαχος νόμος 2225/1994.
»Γι' αυτό το λόγο αναμένουμε ότι το δικαστήριο θα μελετήσει διεξοδικά την υπόθεση και θα διαπιστώσει ότι πράγματι υφίστανται σοβαρά κενά στην ελληνική νομοθεσία», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος φέρεται να ήταν θύμα παρακολούθησης για διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών, μέσω του κινητού του τηλεφώνου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του insidestory.gr, άγνωστοι εγκατέστησαν, πιθανότατα εξ αποστάσεως, στο κινητό του δημοσιογράφου, που έχει συνεργαστεί με διεθνή μέσα όπως οι Financial Times και το CNBC, λογισμικό παρακολούθησης.
Τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab ανέφερε τον Απρίλιο, ότι η τηλεφωνική συσκευή του κ. Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το spyware Predator. Όπως διευκρινίζει το Citizen Lab, «αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων».