Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αποδυναμώνεται η κρατική προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και των ανθρώπων του, σύμφωνα με ιθαγενείς αλλά και διεθνείς ΜΚΟ.
Λιγότεροι αστυνομικοί είναι στο πεδίο και περιορίζονται οι αποστολές παρακολούθησης, κάτι που ανοίγει την πόρτα σε περισσότερες καταπατήσεις του δάσους, προειδοποιούν. Την ίδια ώρα, ιθαγενείς καταφεύγουν στην απομόνωση για να αποφύγουν τον κορωνοϊό και κάνουν έκκληση για τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες. Σε κάποιες περιοχές, αναφέρουν αύξηση καταπατήσεων από μεταλλωρύχους, κάτι που εν μέρει αποδίδεται στην άνοδο της τιμής του χρυσού εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.
Αυτή την εβδομάδα η Βραζιλία ανέφερε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε χωριό ιθαγενών. Όμως, καθώς ο ιός εξαπλώνεται στη χώρα, οι απειλές και η βία εναντίον των ιθαγενών συνεχίζονται. Χαρακτηριστικό είναι πως τις τελευταίες ημέρες δολοφονήθηκε πέμπτος φύλακας του δάσους, μέσα σε πέντε μήνες.
Η βασική κυβερνητική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος στη Βραζιλία, η Ibama, αναγνώρισε ότι ακόμη λιγότεροι άνθρωποί της βγαίνουν στο πεδίο εξαιτίας των κινδύνων του κορωνοϊού. Έπειτα από χρόνια περικοπών στο προσωπικό, το ένα τρίτο των εργαζομένων είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να εκθέσεις αυτούς τους ανθρώπους στον ιό», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ολιβάλντι Αζεβέδο, στο Reuters. Ο Αμαζόνιος δεν θα επηρεαστεί, υποστήριξε, αλλά ακτιβιστές στην περιφέρεια Ροντόνια ήδη ανέφεραν ότι είδαν μείωση της δραστηριότητας της Ibama και της υπηρεσίας εθνικών πάρκων ICMBio, όπως και αναζωπύρωση της απειλής από καταπατητές.
Σχέδιο για μεγάλη καταπάτηση
Η WWF και ο τοπικός εταίρος της Kaninde αναφέρουν ότι μεγάλη καταπάτηση σχεδιάζεται τις επόμενες ημέρες κοντά στο χωριό Alto Jamari στην περιοχή των ιθαγενών Uru-Eu-Wau-Wau. Οι καταπατητές σκοπεύουν να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο γκρουπ και να ξεκινήσουν εξέγερση, ως πρόσχημα για να μπουν στην περιοχή και να μοιράσουν τη γη.
Η WWF Βραζιλίας σχεδιάζει να δωρίσει 14 drone σε κοινότητες ιθαγενών και τοπικές κυβερνήσεις, προκειμένου να επιτηρούν οι ίδιοι την περιοχή. «Ποτέ αυτό δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο τώρα, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, που η επίσημη επιτήρηση περιορίζεται, δημιουργώντας την απειλή για κλιμάκωση των εισβολών σε περιοχές ιθαγενών», τόνισε ο Μάικ Μπάρετ, εκτελεστικός διευθυντής της WWF Βρετανιας.
Το αν η τρέχουσα κατάσταση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποψίλωση του δάσους και πυρκαγιές θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Μία παγκόσμια οικονομική πτώση πιθανότατα θα περιορίσει τη ζήτηση για κρέας, ξυλεία, μεταλλεύματα, σόγια και άλλα προϊόντα του Αμαζονίου. Όμως, μια πιθανή ύφεση στη Βραζιλία θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους φτωχούς σε εκκαθαρίσεις γης, προκειμένου να καλλιεργήσουν για να βγάλουν τα προς το ζην.
Με πληροφορίες από Guardian