Τα lockdowns μείωσαν τη θαλάσσια ηχορύπανση - Και η «σιωπή» είναι χρυσός για φάλαινες και επιστήμονες

Τα lockdowns μείωσαν τη θαλάσσια ηχορύπανση - Και η «σιωπή» είναι χρυσός για φάλαινες και επιστήμονες Facebook Twitter
Alamy
0

Τα πρωτόγνωρα lockdowns λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν παράπλευρα οφέλη, μεταξύ άλλων, και για τη θαλάσσια ζωή.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, λόγω της μείωσης της υποθαλάσσιας ηχορύπανσης η κρίση για την ανθρωπότητα μάλλον αποδεικνύεται θετική εξέλιξη για τις φάλαινες και άλλα θαλάσσια θηλαστικά.

 
Η μείωση της ακτοπλοϊκής κίνησης στους ωκεανούς που ο Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ, επίκουρος καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Dalhousie και επικεφαλής μελέτης που καταγράφει το φαινόμενο, συγκρίνει με ένα «τεράστιο ανθρώπινο πείραμα» έχει οδηγήσει τους επιστήμονες σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταγράψουν τις συνέπειες και τις αλλαγές αυτής της κρίσης στη θαλάσσια ζωή.

Οι ερευνητές που καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τα υποβρύχια σήματα σε παρατηρητήρια του βυθού κοντά στο λιμάνι του Βανκούβερ διαπίστωσαν σημαντική πτώση στους ήχους χαμηλών συχνοτήτων που συνδέονται με την κυκλοφορία πλοίων.

Ο Μπάρκλεϊ μελέτησε την ηχητική ισχύ –ένας τρόπος μέτρησης της έντασης– σε ένα φάσμα 100 Hz από δύο διαφορετικά σημεία (ένα σε μεγάλο βάθος και ένα δεύτερο σε πιο παράκτια περιοχή) και διαπίστωσε σημαντική μείωση θορύβου και στα δύο.

«Γενικώς, γνωρίζουμε πως η υποθαλάσσια ηχορύπανση σε αυτήν τη συχνότητα επηρεάζει τα θαλάσσια θηλαστικά. Υπάρχει σταθερή πτώση στον θόρυβο από την 1η Ιανουαρίου που ισοδυναμεί με αλλαγή περίπου 4-5 ντεσιμπέλ έως την 1η Απριλίου» σημειώνει ο ίδιος.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια στιγμή αλήθειας» αναφέρει η Μισέλ Φουρνέ, επιστήμονας θαλάσσιας ακουστικής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, που μελετά τις μεγάπτερες φάλαινες της νοτιοανατολικής Αλάσκας: «Έχουμε μια ευκαιρία να ακούσουμε, και αυτή η ευκαιρία δεν θα παρουσιαστεί ξανά στη ζωή μας».

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν η θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία κατέγραψε σημαντική πτώση στη Βόρεια Αμερική, οι Αμερικανοί ερευνητές αντιστοίχως μπόρεσαν να μελετήσουν τις φάλαινες σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον. Η τότε έρευνα-ορόσημο αποφάνθηκε πως ο θόρυβος που προκαλούν τα πλοία συνδέεται με χρόνιο στρες στα κητώδη.

Οι απανταχού ωκεανολόγοι, εκ των οποίων ωστόσο πολλοί είναι ανήμποροι να εργαστούν λόγω της πανδημίας, πασχίζουν να συλλέξουν στοιχεία στη μοναδική αυτή ευκαιρία ζωής.

Τη συγκυρία αξιοποιεί και το Κέντρο Περιβάλλοντος, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας της Βρετανίας που πραγματοποιεί ανάλογη έρευνα, συλλέγοντας ακουστικά στοιχεία από τέσσερις περιοχές, δύο στη Βόρεια Θάλασσα, μία ανοιχτά του Πλίμουθ και άλλη μία στο Μπάνγκορ.

Με πληροφορίες από «Guardian»

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM