Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την απαγόρευση της χρήσης PFAS ή «παντοτινών» χημικών σε καταναλωτικά προϊόντα, με εξαιρέσεις για βασικές βιομηχανικές χρήσεις.
Το PFAS, ή οι ουσίες υπερφθοροαλκυλίου και πολυφθοροαλκυλίου, δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους στα οικοσυστήματα, στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες είδη, από καλλυντικά και αντικολλητικά τηγάνια μέχρι αεροσκάφη και ανεμογεννήτριες, λόγω της αντοχής τους στις ακραίες θερμοκρασίες και τη διάβρωση.
«Αυτό που ξέρουμε ότι αναζητούμε είναι η απαγόρευση χρήσης τους σε καταναλωτικά προϊόντα», δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Τζέσικα Ρόσγουολ σε συνέντευξή της στο Reuters. «Αυτό είναι κάτι που είναι σημαντικό για εμάς τους ανθρώπους, φυσικά, αλλά και για το περιβάλλον, αλλά νομίζω και για τη βιομηχανία, ώστε να ξέρουν πώς μπορούν να καταργήσουν σταδιακά το PFAS».
Η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία υποστήριξαν μια ευρεία απαγόρευση του PFAS σχεδόν πριν από δύο χρόνια, ωστόσο η Ρόσγουολ είπε ότι η πρόταση της ΕΕ δεν είναι πιθανό να εφαρμοστεί πριν από το επόμενο έτος, καθώς απομένουν να καθοριστούν «ουσιώδεις» εξαιρέσεις.
Οι συσκευές εισπνοής άσθματος και οι ημιαγωγοί που χρησιμοποιούνται σε πράσινες τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, είναι μερικές από τις πιθανές «βασικές» χρήσεις που δεν θα πρέπει να απαγορευθούν. Από την άλλη, θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου απόρριψής τους.
Βιομηχανικές εφαρμογές, όπως η παραγωγή πλαστικών και ηλεκτρονικών ειδών, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης PFAS, σύμφωνα με στοιχεία από τους οργανισμούς χημικών προϊόντων των σκανδιναβικών χωρών.
Η έρευνα που συνδέει την έκθεση στο PFAS με ζητήματα υγείας - συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής βλάβης, του χαμηλότερου βάρους κατά τη γέννηση και του καρκίνου των όρχεων - αυξάνει τους κινδύνους δικαστικών προσφυγών κατά των εταιρειών, ανέφεραν οι αναλυτές της Jefferies σε έκθεσή τους αυτόν τον μήνα, εξηγεί το Reuters. Οι σχετικές αγωγές, μόνο στις ΗΠΑ, έχουν αποδώσει διακανονισμούς αξίας άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι εταιρείες στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα «κύμα» δικαστικών προσφυγών για τη ρύπανση ή την υποβάθμιση των βλαβών για το περιβάλλον και την υγεία, δήλωσε η Hélène Duguy, δικηγόρος στην περιβαλλοντική δικηγορική εταιρεία ClientEarth. «Το ClientEarth παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά των εταιρειών στο PFAS και δεν θα αποφύγει τη δράση», δήλωσε στο Reuters.
Με πληροφορίες από Reuters