Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα λόγω των lockdown του κορωνοϊού, έχει οδηγήσει 11.000 λιγότερους θανάτους από ρύπανση στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία μελέτης του ανεξάρτητου Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), η δραματική πτώση στην κυκλοφορία και η μείωση των βιομηχανικών εκπομπών αερίου οδήγησαν στην αποφυγή: 1,3 εκατομμύριου ημερών εργασίας, ανάπτυξης άσθματος για 6.000 παιδιά, 1.900 επισκέψεων στα Επείγοντα, 600 πρόωρων γεννήσεων.
Σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου έχουν μειωθεί κατά 40% και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (γνωστά ως PM2.5) κατά 10% - που σημαίνει πως άνθρωποι που δεν έχουν προβληθεί από την Covid-19, μπορούν να αναπνεύσουν ευκολότερα. Σημειώνεται πως οι δύο αυτές μορφές ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αποδυναμώνουν το αναπνευστικό και καρδιακό σύστημα, ευθύνονται για περίπου 470.000 θανάτους στην Ευρώπη, ετησίως.
Ενδεικτικά, οι τρεις αυτοί χάρτες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) καταγράφουν τη μείωση διοξειδίου του αζώτου σε τρεις χώρες, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, μεταξύ 14-25 Μαρτίου - σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Για τη νέα αυτή έρευνα έγινε χρήση στατιτικών μοντέλων που συνδυάζουν δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, τις μετεωρολογικές συνθήκες, τις εκπομπές αερίων, τον πληθυσμό και τον επιπολασμό της ασθένειας.
Όπως διαπιστώθηκε, η υψηλότερη μείωση θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση καταγράφηκε στη Γερμανία (2.083 άτομα) που ακολουθείται από τη Βρετανία (1.752), την Ιταλία (1.490) και τη Γαλλία (1.230). Η μείωση της θνησιμότητας αφορά κατά 40% ασθένειες σχετιζόμενες με καρδιακή ανεπάρκεια, κατά 17% πνευμονικές παθήσεις - όπως βρογχίτιδα και εμφύσημα, και κατά 13% εγκεφαλικά και καρκίνο.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια