Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η Ιαπωνία από σήμερα επιστρέφει στο κυνήγι φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.
Πέντε ιαπωνικά φαλαινοθηρικά πλέουν ήδη για το πρώτο εμπορικό κυνήγι της χώρας εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με την διεθνή κριτική. Τα φαλαινοθηρικά πλοία έχουν σε πρώτη φάση άδεια να πιάσουν και να σκοτώσουν 227 φάλαινες πριν από το τέλος του έτους.
Το τελευταίο εμπορικό κυνήγι της Ιαπωνίας ήταν το 1986, αλλά η χώρα συνέχισε τη φαλαινοθηρία για ερευνητικούς σκοπούς. Η Ιαπωνία έχει πλέον αποσυρθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC), επομένως δεν υπόκειται στους κανόνες της. Αν και υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, η απόφαση της Ιαπωνίας δεν άλλαξε.
Τα μέλη της IWC έχουν δεσμευθεί στην απαγόρευση του κυνηγιού φαλαινών, αλλά η Ιαπωνία έχει υποστηρίξει από καιρό ότι είναι δυνατόν τα πλοία της να κυνηγούν φάλαινες τριών ειδών με βιώσιμο τρόπο. Τα είδη στα οποία αναφέρονται - μεταξύ των οποίων είναι οι φάλαινες μινκ- θεωρείται πλέον πως δεν είναι στη λίστα με τα απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά.
Το υπουργείο αλιείας ανακοίνωσε πως η επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας είχε εκφραστεί ως έντονη επιθυμία από φαλαινοθήρες σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Shigeto Hase, σε τελετή που έγινε στο λιμάνι αναχώρησης στο βόρειο Kushiro, η φαλαινοθηρία θα διασφαλίσει ότι η κουλτούρα, η παράδοση και ο τρόπος ζωής των κατοίκων θα μπορέσουν έτσι να διατηρηθούν για την επόμενη γενιά.
Ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος όπως η Greenpeace και η Sea Shepherd εξακολουθούν να επικρίνουν την επανάληψη της φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία, αλλά λένε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για δράση εναντίον της χώρας.
Η Ιαπωνία υποστηρίζει ωστόσο πως η κατανάλωση κρέατος φάλαινας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πολιτισμού της και πως τα περισσότερα είδη των κητών αυτών δεν διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης. Από το 1986 ισχύει ένα διεθνές μορατόριουμ κατά του κυνηγιού της φάλαινας, όμως η Ιαπωνία είχε αρχίσει να παρεκκλίνει από τις διεθνείς συμφωνίες, ονομάζοντας το άτυπο τούτο κυνήγι ως «επιστημονικό ψάρεμα φαλαινών στον Βόρειο Ειρηνικό». Μία πρακτική, που οι επικριτές της επεσήμαιναν πως είναι μία κεκαλυμμένη μεν, αλλά καθαρά εμπορική δραστηριότητα. Το 2015 το δικαστήριο του ΟΗΕ απαγόρευσε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου ανήκει το φαλαινοθηρικό κέντρο Σιμονοσέκι, είχε ταχθεί από καιρό υπέρ της επανάληψης της φαλαινοθηρίας, όμως η σχετική βιομηχανία της χώρας δεν είναι πλέον σε ανθηρά επίπεδα. Σε όλη τη χώρα άμεσα ασχολούνται με αυτή περίπου 300 άνθρωποι και η παραγωγή των 5.000 τόνων, μετά βίας εξασφαλίζει κατά μέσο όρο 40-50 γραμμάρια κρέατος φάλαινας τον χρόνο. Φυσικά, η «λιχουδιά» αυτή είναι σήμερα πολύ ακριβή, και οι ρέκτες του συγκεκριμένου πιάτου στην Ιαπωνία ευελπιστούν πως τώρα που θα ξεκινήσει το απρόσκοπτο κυνήγι τους, η παραγωγή θα αυξηθεί και θα μειωθούν οι τιμές.
σχόλια