Βραζιλία: Χρυσοθήρες χάραξαν παράνομο δρόμο στον Αμαζόνιο με εκσκαφείς

Βραζιλία: Χρυσοθήρες χάραξαν παράνομο δρόμο στον Αμαζόνιο με εκσκαφείς Facebook Twitter
Φωτ.: Greenpeace
0

Αεροφωτογραφίες από αναγνωριστική αποστολή αποκαλύπτουν μια προσπάθεια λαθραίας εισαγωγής εκσκαφέων στη μεγαλύτερη περιοχή των ιθαγενών της Βραζιλίας, στον Αμαζόνιο. 

Όπως αναφέρει ο Guardian ένα αεροπλάνο επιτήρησης απογειώθηκε και στράφηκε δυτικά προς την πρώτη γραμμή μιας από τις πιο δραματικές περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές κρίσεις της Βραζιλίας.

Στόχος των δραστών ήταν να δημιουργήσουν έναν παράνομο δρόμο μήκους 120 χιλιομέτρων, τον οποίο κυκλώματα εξόρυξης έχουν χαράξει τους τελευταίους μήνες στη ζούγκλα της μεγαλύτερης περιοχής αυτοχθόνων της Βραζιλίας. Μέσω αυτού του δρόμου κάνουν μια προσπάθεια να περάσουν λαθραία εκσκαφείς προστατευόμενα εδάφη.

Βραζιλία: Χρυσοθήρες χάραξαν παράνομο δρόμο στον Αμαζόνιο με εκσκαφείς Facebook Twitter
Φωτ.: Greenpeace

«Τον ονομάζω Δρόμο προς το Χάος», δήλωσε ο Danicley de Aguiar, ο περιβαλλοντολόγος της Greenpeace που ηγείται της αναγνωριστικής αποστολής πάνω από το τεράστιο καταφύγιο των ιθαγενών κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας με τη Βενεζουέλα.

Βραζιλία: Χρυσοθήρες χάραξαν παράνομο δρόμο στον Αμαζόνιο με εκσκαφείς Facebook Twitter
Φωτ.: Greenpeace

Ο Aguiar δήλωσε ότι δεν είχαν ποτέ πριν εντοπιστεί τόσο βαριά μηχανήματα στην επικράτεια των Γιανομάμι. Πρόκειται για μια περιοχή με βουνά, ποτάμια και δάση ίση με το μέγεθος της Πορτογαλίας στο ακραίο βόρειο τμήμα του Αμαζονίου της Βραζιλίας.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εκσκαφείς εκεί μέσα και αυτό μεταφέρει την εξόρυξη στην περιοχή των Γιανομάμι στο επόμενο επίπεδο, σε ένα κολοσσιαίο επίπεδο καταστροφής», δήλωσε ο ακτιβιστής.

Βραζιλία: Χρυσοθήρες χάραξαν παράνομο δρόμο στον Αμαζόνιο με εκσκαφείς Facebook Twitter
Φωτ.: Greenpeace

Η nia Guajajara, μια εξέχουσα και ηγετική φιγούρα των ιθαγενών που βρισκόταν επίσης στο αεροπλάνο επιτήρησης, ανέφερε τις υποψίες της ότι οι εγκληματίες είχαν επωφεληθεί από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας για να περάσουν τον εξοπλισμό τους βαθιά στα εδάφη των Yanomami. «Όλοι ήταν επικεντρωμένοι σε άλλα πράγματα και το εκμεταλλεύτηκαν», δήλωσε η Guajajara.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM