Τα αποθέματα σκουμπριού πλησιάζουν στο «σημείο μηδέν» λόγω υπεραλίευσης, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε ρέγγα αντ 'αυτού, είπε η Marine Conservation Society (MCS), επειδή το σκουμπρί συνεχίζει να υπεραλιεύεται από χώρες όπως η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κάθε χρόνο η MCS κυκλοφορεί τον Οδηγό Καλών Ψαριών, ο οποίος κατατάσσει τις επιλογές με βάση το πόσο υπεραλιευμένες είναι. Το σκουμπρί του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, για παράδειγμα, που κάποτε ήταν άφθονο και θεωρούνταν πιο βιώσιμη επιλογή ψαριών, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπεραλιεύεται κατά μέσο όρο 23%.
Η Alice Moore, διευθύντρια του Good Fish Guide στο MCS, δήλωσε: «Είναι βαθύτατα ανησυχητικό να βλέπεις μια πηγή θαλασσινών που κάποτε ήταν βιώσιμη επιλογή σε τέτοια πτώση. Το σκουμπρί δέχεται τεράστια πίεση από τις αλιευτικές δραστηριότητες σε πολλά έθνη και το απόθεμα σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρηθεί. Βλέπουμε μια σταθερή μείωση. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεργαστεί με άλλα έθνη για να ευθυγραμμίσει τα όρια αλιευμάτων με τις επιστημονικές συμβουλές».

Ο οδηγός χρησιμοποιεί ένα σύστημα σημάνσεων για τους καταναλωτές και μια κλίμακα από το 1 έως το 5 για τις επιχειρήσεις. Το σύστημα κωδικοποιεί κάθε βαθμολογία ανάλογα με το πού και πώς αλιεύεται ή εκτρέφεται ένα είδος: πράσινο (βαθμολογίες 1 ή 2) για τις επιλογές «καλύτερης επιλογής», πορτοκαλί (βαθμολογίες 3 ή 4) για βελτιώσεις που απαιτούνται και κόκκινο (βαθμολογία 5) για «ψάρια προς αποφυγή». Συνιστάται στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των σούπερ μάρκετ, να διαθέτουν μόνο θαλασσινά με βαθμολογία 1 έως 3.
Τώρα, το σκουμπρί του Βορειοανατολικού Ατλαντικού που αλιεύεται από τράτα μεσαίου νερού έχει μετακινηθεί από το 3 στο 4, πράγμα που σημαίνει ότι τα εστιατόρια και οι επιχειρήσεις συνιστάται να μην το πωλούν. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται πιο συχνά από προμηθευτές σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια. Το σκουμπρί που αλιεύεται στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό με αγκίστρι και πετονιά έχει μετακινηθεί από το 2 στο 3.

Τα ψάρια, που αλιεύονται από τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τις Νήσους Φερόε και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνεχίζουν να υφίστανται υπεραλίευση. Τα όρια συνολικών αλιευμάτων (TAC) που ορίζονται από όλα τα μέρη υπερέβαιναν σταθερά τα επιστημονικά συνιστώμενα επίπεδα μεταξύ 5% και 80% από το 2009. Μεταξύ 2020-24 τα TAC ήταν, κατά μέσο όρο, 39% υψηλότερα από τις επιστημονικές συμβουλές.
Η ρέγγα από τη Βόρεια Θάλασσα και την ανατολική Μάγχη είναι μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση από το σκουμπρί, συστήνει η φιλανθρωπική οργάνωση, όπως και οι σαρδέλες από την Κορνουάλη.

Θαλασσινά: Ποιες είναι οι βιώσιμες επιλογές
Μύδια: Η MCS αποκαλεί τα μύδια που εκτρέφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο «υπερήρωα θαλασσινών», επειδή καλλιεργούνται με μεθόδους που έχουν μικρό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον και συλλέγονται με το χέρι.
Μπακαλιάρος: Ο μπακαλιάρος προέρχεται συνήθως από πιο άφθονα αποθέματα, γεγονός που τον καθιστά βιώσιμη επιλογή.
Τοπικά ιχθυοπωλεία: Αντί να αγοράσετε κάτι από το ράφι του σούπερ μάρκετ, το MCS συνιστά να επισκεπτεστε το ιχθυοπωλείο της γειτονιάς για συμβουλές από ειδικούς σχετικά με το τι είναι φρέσκο, τοπικά αλιευμένο και στην εποχή του.

Κονσέρβες: Η φιλανθρωπική οργάνωση προτείνει σαρδέλες από την Κορνουάλη και γαύρο από τον Βισκαϊκό Κόλπο, ως επιλογές κονσέρβας.
Αγοράστε ολόκληρα ψάρια: Αντί για φιλέτα ψαριών, σκεφτείτε να αγοράσετε ολόκληρα ψάρια. Τα ολόκληρα ψάρια είναι συχνά πιο προσιτά και κάθε μέρος, συμπεριλαμβανομένων των οστών και του δέρματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία διαφόρων πιάτων.
Με πληροφορίες από Guardian