Βρετανία: Πρώτη γέννα βίσονα στην άγρια φύση τα τελευταία 6.000 χρόνια

Βρετανία: Πρώτη γέννα βίσονα στην άγρια φύση τα τελευταία 6.000 χρόνια Facebook Twitter
0

Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε την ομάδα δασοφυλάκων που εργάζεται για το Wilder Blean με θηλυκό βίσονα να γεννά απροειδοποίητα. 

Απομακρύνθηκε από την υπόλοιπη ομάδα και επέστρεψε μετά από δύο μέρες, μαζί με το μικρό της. 

Πρόκειται για την πρώτη γέννα βίσονα στην άγρια φύση τα τελευταία 6.000 χρόνια στη Βρετανία

Ένας από τους δασοφύλακες, ο Tom Gibbs, μίλησε για τη στιγμή που είδε το ζώο να επιστρέφει με το μικρό της, δηλώνοντας πως δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του. 

Μετά από μέρες αγωνίας και ενώ έκανε τις χειρότερες σκέψεις είδε μπροστά το του εκπληκτικό θέαμα. «Ήταν μαγική στιγμή» είπε. 

Βρετανία: Πρώτη γέννα βίσονα στην άγρια φύση τα τελευταία 6.000 χρόνια Facebook Twitter

«Οι βίσονες είναι εκπληκτικά, ευέλικτα εργαλεία» σημείωσε, αναφερόμενος στη μεγάλη χρησιμότητα που έχουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μίας περιοχής. 

Χρησιμεύουν ως μηχανικοί του οικοσυστήματος - ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που μπορούν να μεταβάλλουν και να διατηρήσουν έναν βιότοπο. Τα δασύτριχα ζώα, τα οποία έχουν περιγραφεί ως «μαλλιαρές μπουλντόζες», θεωρούνται από τους επιστήμονες ήρωες του κλίματος.

«Είναι αρκετά μεγάλα και εύρωστα, οπότε μπορούν πραγματικά να διαμορφώνουν και να επεξεργάζονται το τοπίο γύρω τους» δήλωσε ο Gibbs, εξηγώντας ότι η γούνα τους ξεφλουδίζει τα δέντρα, κουρεύουν το γρασίδι με το στόμα τους, τα μεγάλα τους σώματα δημιουργούν μονοπάτια μέσα στο πυκνό δάσος και η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κοπριά τους βοηθάει άλλα είδη να ευδοκιμήσουν. «Ό,τι κάνουν έχει αυτόν τον θετικό αντίκτυπο και διαμορφώνει τον κόσμο γύρω τους».

Η γέννα του μωρού βίσονα θεωρείται πολύ σημαντική καθώς το είδος έχει βρεθεί στο χείλος της εξαφάνισης και έχει περιοριστεί σημαντικά η παρουσία του στον πλανήτη. 

Σύμφωνα με τον Paul Whitfield, γενικό διευθυντή του Wildwood Trust, μία από τις δύο οργανώσεις που έχουν συνασπιστεί υπό την «ομπρέλα» του Wilder Blean, στην Ευρώπη ζουν 9.000 βίσονες και όλοι προέρχονται από την αναπαραγωγή μόλις 12 ζωών του είδους. Οι βίσονες έχουν διάρκεια ζωής περίπου 15 έως 20 χρόνια στη φύση.

Με πληροφορίες από Washington Post

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM