Μία συμφωνία για τις εκπομπές μεθανίου που θα αλλάξει το παιχνίδι στον τομέα της κλιματικής αλλαγής ανακοίνωσαν ΕΕ και ΗΠΑ από τη Γλασκώβη κατά τη διάρκεια της COP26.
Η παγκόσμια συμφωνία για το μεθάνιο περιλαμβάνει περισσότερες από 80 χώρες, που δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030 (με βάση τα επίπεδα του 2020)
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη Γλασκώβη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου «είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε» για να παραμείνουμε σε άνοδο 1,5 Κελσίου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε το 2050, πρέπει να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές», είπε μεταξύ άλλων.
Οι κύριες πηγές μεθανίου περιλαμβάνουν τη γεωργία και τις διαρροές από την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και από τις χωματερές.
Η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ακόμα ότι τη «μεγαλύτερη δυναμική» για τον περιορισμό των επιπέδων μεθανίου την έχει ο τομέας της ενέργειας.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, απευθυνόμενος στη διάσκεψη, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας όλους όσοι υπέγραψαν αυτή τη «δέσμευση που αλλάζει το παιχνίδι», όπως είπε χαρακτηριστικά για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.
Ανέφερε ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα «που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου και να μειώσουμε τις εκπομπές μεθανίου το συντομότερο δυνατό».
Η δέσμευση για το μεθάνιο θα κάνει τεράστια διαφορά, όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά θα βοηθήσει επίσης τη υγεία των ανθρώπων, τις προμήθειες τροφίμων, θα ενισχύσει τις οικονομίες, θα εξοικονομήσει χρήματα στις εταιρείες μειώνοντας τις διαρροές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν και με αγρότες και κτηνοτρόφους, για να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου στα αγροκτήματα.
«Αυτό δεν είναι απλώς κάτι που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον για το μέλλον, είναι μια τεράστια ευκαιρία», είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για την επίτευξη αυτού του στόχου, προτρέποντας και άλλες χώρες να συμμετέχουν στην συμφωνία.
Ο Καναδάς δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 75% τις εκπομπές μεθανίου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
Ανέφερε δε, ότι ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα, που δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 75% σε σχέση με τα επίπεδα του 2012 έως το 2030.
Τα καλά νέα σύμφωνα με τον Καναδό πρωθυπουργό είναι ότι υπάρχουν ήδη τεχνολογίες που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών μεθανίου στη βιομηχανία, «έτσι γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση της μείωσης σε μεγάλη κλίμακα είναι εφικτή με χαμηλό κόστος».
Το μεθάνιο, σημείωσε πως έχει προκαλέσει περίπου το ήμισυ της υπερθέρμανσης που βιώνουμε σήμερα.
Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, διαπίστωσε ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βραχυπρόθεσμα.
Το μεθάνιο παράγεται όταν τα ζωντανά όντα αποσυντίθενται ενώ βρίσκεται και στο φυσικό αέριο. Παραμένει μόνο για μικρό χρονικό διάστημα στην ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα αλλά είναι πολύ πιο ισχυρό αέριο υπερθέρμανσης του πλανήτη από το CO2.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» προκειμένου να μειωθεί το μεθάνιο, προκειμένου η υπερθέρμανση του πλανήτη πρέπει να διατηρηθεί εντός ενός ορίου, που καθορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού.
Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι τόσο το CO2 όσο και το μεθάνιο (CH4) στην ατμόσφαιρα έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ πέρυσι.
Παράλληλα, περισσότερες από 100 χώρες δεσμεύτηκαν σήμερα να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών την επόμενη δεκαετία, μια υπόσχεση που οι ειδικοί λένε ότι θα είναι κρίσιμη για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής,.
Ωστόσο αποτελεί μια υπόσχεση που έχει γίνει και έχει παραβιαστεί στο παρελθόν.
Η Βρετανία χαιρέτισε τη δέσμευση ως το πρώτο μεγάλο επίτευγμα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Όμως, οι ακτιβιστές λένε ότι πρέπει να δουν τις λεπτομέρειες για να κατανοήσουν τον πλήρη αντίκτυπό του.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έχει λάβει δεσμεύσεις από ηγέτες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% των δασών του κόσμου ότι θα σταματήσουν και θα αντιστρέψουν την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.
Ανάμεσά τους είναι αρκετές χώρες με τεράστια δάση, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Κολομβία, το Κονγκό, η Ινδονησία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Για το συγκεκριμένο σχέδιο έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «με τις σημερινές πρωτοφανείς δεσμεύσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε τη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτητή της φύσης και αντ' αυτού να γίνουμε θεματοφύλακάς της».
Τα δάση είναι σημαντικά οικοσυστήματα και παρέχουν έναν κρίσιμο τρόπο απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Όμως, η αξία του ξύλου ως εμπόρευμα και η αυξανόμενη ζήτηση για γεωργική και κτηνοτροφική γη οδηγεί σε εκτεταμένη και συχνά παράνομη υλοτόμηση δασών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Joseph Itongwa Mukumo, ένας ιθαγενής Walikale και ακτιβιστής από το Κονγκό κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν τον αποτελεσματικό ρόλο, που διαδραματίζουν οι αυτόχθονες κοινότητες στην πρόληψη της αποψίλωσης των δασών.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ωστόσο, ότι παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν δεν ήταν αποτελεσματικές.
Η Alison Hoare, ανώτερη ερευνήτρια στο πολιτικό think tank Chatham House, είπε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν το 2014 να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών έως το 2030, «αλλά από τότε η αποψίλωση των δασών έχει επιταχυνθεί σε πολλές χώρες».
Ωστόσο, η Luciana Tellez Chavez, περιβαλλοντική ερευνήτρια στο Human Right Watch, είπε ότι η συμφωνία περιέχει «πολλά πραγματικά θετικά στοιχεία».
Η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ σημειώνουν πρόοδο στον περιορισμό των εισαγωγών αγαθών που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπουμε την Κίνα και τη Βραζιλία να υπογράφουν μια συμφωνία, που υποδηλώνει ότι αυτός είναι ένας στόχος», πρόσθεσε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι οι δημόσιες δηλώσεις της κυβέρνησης της Βραζιλίας δεν συνάδουν ακόμη με τις εσωτερικές της πολιτικές και προειδοποίησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ορισμένες χώρες για να «πρασινίσει» την εικόνα τους.
Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποίησαν ότι οι υποσχέσεις της θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, είναι ένας δεινός υποστηρικτής της ανάπτυξης του Αμαζονίου.
Οι ακτιβιστές επιμένουν όμως, ότι οι μεγαλύτεροι φορείς εκπομπών άνθρακα στον κόσμο πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα. Η Γη έχει ήδη υπερθερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου.
«Η αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει από μέσα εκεί», είπε η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε μερικούς από τους χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν έρθει στη Γλασκώβη για να ακουστεί η φωνή τους.
Με πληροφορίες του BBC/AP