Το 2021 ήταν το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ.
Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου δε, έφθασαν σε νέα υψηλά ρεκόρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ (C3S) ανέφερε σε σημερινή έκθεσή της ότι τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα στον κόσμο «με σαφή διαφορά», σύμφωνα με τα αρχεία που χρονολογούνται από το 1850.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2021 ήταν 1,1-1,2 C πάνω από τα επίπεδα της δεκαετίας 1850 -1900.
Τα πιο ζεστά έτη που έχουν καταγραφεί ήταν το 2020 και το 2016.
Οι χώρες δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να προσπαθήσουν να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, το όριο πριν από τις χειρότερες επιπτώσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Αυτό θα απαιτούσε να μειωθούν κατά το ήμισυ οι εκπομπές ρύπων έως το 2030, αλλά μέχρι στιγμής τα στοιχεία δεν δείχνουν αισιόδοξα.
Καθώς οι εκπομπές αερίων ρύπων αλλάζουν το κλίμα του πλανήτη, η μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας συνεχίστηκε.
Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε πολλά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν τον κόσμο το 2021, από τις πλημμύρες στην Ευρώπη, την Κίνα και το Νότιο Σουδάν, μέχρι τις πυρκαγιές στη Σιβηρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αυτά τα γεγονότα είναι μια έντονη υπενθύμιση της ανάγκης να αλλάξουμε τον τρόπο μας, να κάνουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά βήματα προς μια βιώσιμη κοινωνία και να εργαστούμε για τη μείωση των καθαρών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο διευθυντής του C3S, Carlo Buontempo.
Τα παγκόσμια επίπεδα CO2 και μεθανίου, των κύριων αερίων του θερμοκηπίου, συνέχισαν να ανεβαίνουν και έφτασαν και τα δύο σε υψηλά ρεκόρ το 2021.
Τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα έφθασαν τα 414,3ppm το 2021, αυξημένα κατά περίπου 2,4 ppm από το 2020, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η C3S είπε ότι τα επίπεδα μεθανίου, ενός ιδιαίτερα ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν είναι απόλυτα κατανοητοί.
Οι εκπομπές μεθανίου εντοπίζονται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως τις φυσικές πηγές, όπως οι υγρότοποι.
Μετά από μια προσωρινή πτώση το 2020 με την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τα προσωρινά δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα ανέκαμψαν κατά 4,9% το 2021.
Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό, που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ειδικά δε, μετά από έναν ζεστό Μάρτιο και έναν ασυνήθιστα κρύο Απρίλιο που αποδεκάτισε τις καλλιέργειες φρούτων σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ουγγαρία.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ένας μεσογειακός καύσωνας πυροδότησε έντονες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα. Η Σικελία έγραψε ένα νέο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο θερμοκρασίας στους 48,8 C, ρεκόρ γαι το οποίο αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση.
Τον Ιούλιο, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε φονικές πλημμύρες στη δυτική Ευρώπη.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή είχε κάνει το φαινόμενο τουλάχιστον 20% πιο πιθανό.
Επίσης, τον ίδιο μήνα πάνω από 300 άνθρωποι πέθαναν λόγω των πλημμυρών στην επαρχία Χενάν της Κίνας. Στην Καλιφόρνια, ακολούθησε ένα ρεκόρ κύμα καύσωνα, όπου σημειώθηκε και η δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας, καταστρέφοντας τη γη και προκαλώντας τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση.
Με πληροφορίες του Reuters