Μπούμερανγκ κατέληξε το οικολογικό πρότζεκτ για τη διάσωση των υπό απειλή διαβόλων της Τασμανίας σε ένα μικρό νησί της Αυστραλίας, καθώς το σαρκοφάγο μαρσιποφόρο σκότωσε μεγάλους πληθυσμούς πτηνών, συμφωνα με οργάνωση.
Το 2012, ένας μικρός αριθμός διαβόλων μεταφέρθηκαν από την ηπειρωτική χώρα στο νησάκι Μαρία, ανατολικά της Τασμανίας.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε στόχο να προστατεύσει τα θηλαστικά από ένα φονικό καρκίνο τού προσώπου που είχε οδηγήσει το είδος στο χείλος της εξαφάνισης.
Η κίνηση ήταν αποτελεσματική, αλλά όχι χωρίς κόστος. Οι διάβολοι συνήλθαν και ο πληθυσμός τους αποκαταστάθηκε, ωστόσο, η είσοδός τους στο οικοσύστημα του νησιού είχε «ολέθριες συνέπειες σε ένα ή περισσότερα είδη πτηνών» σύμφωνα με την BirdLife Tasmania, μια οργάνωση για την προστασία της φύσης.
Επικαλούμενη έρευνα της κυβέρνησης, η BirdLife Tasmania ανέφερε πως ο πληθυσμός των μικρών πιγκουίνων που αριθμούσαν περί τα 3.000 ζεύγη το 2012, αφανίστηκε από το νησί.
«Το να χάνουμε 3.000 ζευγάρια πιγκουίνων από ένα νησί που είναι εθνικό πάρκο και θα έπρεπει να είναι καταφύγιο για το είδος, ουσιαστικά είναι τεράστιο πλήγμα» σημειώνει ο δρ Έρικ Βέλερ, ερευνητής της οργάνωσης.
Ο ίδιος τόνισε πως το αποτέλεσμα αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των κατά καιρούς ερευνών για την μεταφορά θηλαστικών σε ωκεάνια νησιά.
Μόλις πέρυσι, είχε δημοσιευτεί μελέτη στην επιθεώρηση Biological Conservation που έλεγε πως οι διάβολοι είχαν «εξοντώσει» αποικία μύχων, είδους θαλασσοπουλιών.
«Είναι απολύτως σαφές πως οι διάβολοι έχουν καταστροφικές οικολογικές συνέπειες στην πανίδα πτηνών του νησιού» συμπληρώνει ο Βέλερ.
Σημειώνεται πως από τα τέλη του 1990, η ασθένεια όγκων προσώπου έχει μειώσει δραματικά τον πληθυσμό των δαιμόνων που απειλούνται με εξαφάνιση. Το σαρκοβόρο μαρσιποφόρο κυρήχθηκε, από τον Μάιο του 2009, απειλούμενο είδος, με την κυβέρνηση της Τασμανίας να εκπονεί λογής προγράμματα για τη διάσωσή του.
Με πληροφορίες από BBC