Το Mazi Farm είναι ένα κτήμα «Ανανεωτικής Αγροδασοκομίας» (Regenerative Agroforestry Farm) το οποίο βρίσκεται στα Στύρα στην Εύβοια. Πρόκειται για ένα νέο και πρωτοποριακό πρότζεκτ για τα δεδομένα της χώρας μας και η ιδέα ήταν του νεαρού Δημήτρη Τσίτου, την οποία εφάρμοσε το καλοκαίρι του 2017 σε ηλικία μόλις 24 χρονών.
Εάν και σπούδασε οικονομικά, στόχος του ήταν να βρει εκείνη την δουλειά που θα τον συνέδεε με τη φύση και θα μπορούσε να δουλέψει με τα χέρια του. Αυτή του η επιθυμία ολοκληρώθηκε με την ενασχόλησή του με τη γεωργία και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων του.
Η «Ανανεωτική Γεωργία» είναι η ανανέωση των υφιστάμενων πόρων και η αναγέννηση των οικοσυστημάτων που έχουν υποστεί βλάβη με πρακτικές οι οποίες αυξάνουν τη βιοποικιλότητα, εμπλουτίζουν το έδαφος, βελτιώνουν την ποιότητα των υδάτων και αντιστρέφουν την κλιματική αλλαγή. Διεξάγεται με πολλούς τρόπους: πολυκαλλιέργειες, αγροδασοκομία, πολυετείς σοδειές, ντόπια είδη, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στενές γραμμές καλλιεργειών, δημιουργία βοσκοτόπων. Επίσης, στοχεύει στη βιολογική καλλιέργεια, που σημαίνει ότι αποφεύγεται η χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων και αντί αυτού, προτιμάται η χρήση φυσικών λιπασμάτων, όπως της κοπριάς αλλά και των βιολογικών ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων.
Στόχος του Mazi Farm είναι η ένωση των αγρών και των δασών (agroforestry), δηλαδή η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η οποία την ίδια στιγμή θα έχει θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και θα είναι οικονομικά βιώσιμη.
Στόχος του Mazi Farm είναι η ένωση των αγρών και των δασών (agroforestry), δηλαδή η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, η οποία την ίδια στιγμή θα έχει θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και θα είναι οικονομικά βιώσιμη. Η αγροδασοκομία είναι η παραγωγή τροφίμων, ζωοτροφών, φυτικών ινών ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα δασικό οικοσύστημα. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την παράλληλη παραγωγή ετήσιων καλλιεργειών και δέντρων, είτε με την παραγωγή καρποφόρων δέντρων.
Το Mazi Farm βλέπει τα δέντρα ως το πιο σημαντικό συστατικό του φυσικού τοπίου καθώς πέρα από το ότι μας προμηθεύουν με φρούτα και καρπούς, είναι υπεύθυνα για τη σταθεροποίηση των ατμοσφαιρικών συνθηκών, την παραγωγή εύφορου εδάφους ενώ παράλληλα προλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή βιοποικιλότητας. Η αγροδασοκομία με άλλα λόγια καλύπτει τόσο τις ανάγκες του ανθρώπου όσο και της φύσης.
Το Mazi Farm και ο Δημήτρης αποκαθιστούν με φυσικό τρόπο την ευφορία και παραγωγικότητα του εδάφους, έτσι ώστε να ευδοκιμήσει ένα σύστημα βιοποικιλότητας. Μετατρέπουν 50 στρέμματα υποβαθμισμένων εκτάσεων σε εκμεταλλεύσιμη έκταση με τη μέθοδο της αγροδασοκομίας και παράγουν μια ποικιλία από εύγευστα προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, καλλιεργούν συκιές, ροδιές, φιστικιές, αμυγδαλιές και φραγκοσυκιές.
Τον Νοέμβριο του 2017 φυτεύτηκαν 8.000 δέντρα ενώ στο κτήμα υπάρχουν ακόμη μερικές λεμονιές και πορτοκαλιές ανάμεσα στις οποίες έχουν φυτευτεί οι φραγκοσυκιές, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας του εδάφους. Τα υπόλοιπα δέντρα έχουν φυτευτεί μαζί με ευκαλύπτους και ακακίες οι οποίες δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον δημιουργώντας οργανική ύλη και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα δέντρα από ασθένειες και αρρώστιες.
Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση για έναν νέο αγρότη σαν τον Δημήτρη, καθώς οι καλλιέργειές του βρίσκονται σε κεκλιμένο και άγονο έδαφος, το οποίο είχε υποβαθμιστεί λόγω παλαιότερων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και δασικών πυρκαγιών. Ωστόσο, εκείνος είναι διατεθειμένος να αποδείξει τις θετικές επιπτώσεις της αγροδασοκομίας, παρά τις όποιες δυσκολίες, και να φέρει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και πράξης των αγροτών.
Εκείνο που επιδιώκει ο Δημήτρης είναι να ζει από την παραγωγή του, σεβόμενος πάντα τη γη, γι' αυτό και προχωράει τις διαδικασίες της φύτευσης των δέντρων έχοντας πρώτα βρει τον πιο κατάλληλο και οργανωμένο τρόπο, με σκοπό τη διευκόλυνση της συγκομιδής και με τη χρήση μηχανών που μειώνουν το κόστος και βελτιστοποιούν το χρόνο.
Επί του παρόντος, τα δέντρα βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης τους, αλλά η βελτίωση του εδάφους και της γύρω βιοποικιλότητας είναι ήδη ορατή.
Με άλλα λόγια, μέσω ενός συνδυασμού της καινοτομίας και της παραδοσιακής τεχνογνωσίας, το Mazi Farm φροντίζει για μια αποδοτικότερη καλλιέργεια. Προσπαθεί να διαπιστώσει τι λειτουργεί και τι όχι ενώ, όπως εξηγεί ο Δημήτρης, η αρχή αυτού του έργου αφορά την «εκμάθηση και τον πειραματισμό». Είναι μέρος της δουλειάς τους να βρουν εκείνες τις τεχνικές που θα βελτιώσουν τη γεωργία και για να το επιτύχουν αυτό, αφιερώνουν πολύ χρόνο διαβάζοντας βιβλία, κάνοντας μαθήματα ενώ επισκέπτονται συχνά κτήματα, παρευρίσκονται σε συνέδρια και ζητούν συμβουλές από τους μέντορες τους.
Μέρος της μακροπρόθεσμης αποστολής του Δημήτρη και του Mazi Farm είναι να μοιραστούν την εμπειρία τους, να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν μελλοντικούς αγρότες σε αναγεννητικές πρακτικές και στην μέθοδο της αγροδασοκομίας καθώς και να συνεργαστούν με οργανισμούς και πανεπιστήμια για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικών με την καλλιέργεια.
σχόλια