ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Έρευνα: Oι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν πολύ γρηγορότερα απ' όσο πίστευαν οι επιστήμονες

Έρευνα: Oι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν πολύ γρηγορότερα απ' όσο πίστευαν οι επιστήμονες Facebook Twitter
EPA
0

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν πολύ πιο γρήγορα από προηγούμενες εκτιμήσεις των επιστημόνων. Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο ρυθμός εξαφάνισης των πάγων τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το 2003. 

Τεράστιοι παγετώνες αφήνουν μεγάλα κομμάτια πάγου στον Ατλαντικό Ωκεανό, με τον πάγο να λιώνει εκεί. Οι επιστήμονες μάλιστα εντόπισαν πως η μεγαλύτερη αλλαγή έχει συντελεστεί στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο πλέον σε μεγάλο βαθμό δεν έχει παγετώνες. 

Η νέα μελέτη αναφέρει πως ο πάγος λιώνει ως αποτέλεσμα της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Οι τεράστιες ποσότητες νερού που προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων και καταλήγουν στον Ωκεανό ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας.

Η νοτιοδυτική Γροιλανδία, που προηγουμένως δεν θεωρούνταν πηγή ενδεχόμενης συμφοράς για τις παραλιακές πόλεις του πλανήτη, προβλέπεται να «συντελέσει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», αναφέρει η έρευνα.

  

«Ξέραμε πως είχαμε ένα σημαντικό πρόβλημα με τους αυξημένες περιπτώσεις αποκόλλησης πάγων από μεγάλους εξωτερικούς παγετώνες», λέει ο Michael Bewis, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής της γεωδυναμικής στο πανεπιστήμιο Ohio State των ΗΠΑ. «Τώρα όμως διαπιστώνουμε και ένα δεύτερο σοβαρό πρόβλημα. Μεγάλες μάζες πάγου, όλο και περισσότερες, θα καταλήξουν ως νερό, ως ποτάμια που θα ρέουν στη θάλασσα. 

Η έρευνα παρέχει νέα στοιχεία για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν παραλιακά μέρη, τόσο ανόμοια μεταξύ τους, όπως το Μαϊάμι, η Σανγκάη, οι ακτές του Μπαγκλαντές και διάφορα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τον ρύθμο αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας», λέει ο Bewis. «Είναι πολύ αργά ώστε να μην υπάρξει καμία συνέπεια. Θα προκληθεί περαιτέρω άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Βλέπουμε τα επίπεδε πάγου να είναι σε οριακό σημείο», τονίζει και προειδοποιεί:

«Από εδώ και μπρος στο προβλεπόμενο μέλλον θα βλέπουμε όλο και γρηγορότερες αλλαγές στο επίπεδο της θάλασσας. Όταν φτάσεις σε οριακό σημείο το μόνο ερώτημα που απομένει είναι: Πόσο μεγάλες θα είναι οι συνέπειες». 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences και χρησιμοποιεί δεδομένα από τη NASA και σταθμούς GPS σε όλη τη Γροιλανδία προκειμένου να αναλύσει τις αλλαγές στη μάζα πάγου. 

Tα στοιχεία έδειξαν πως η Γροιλανδία έχασε περίπου 280 δισεκατομμύρια τόννους πάγου ανά έτος από το 2002 έως το 2016, απώλεια αρκετή για να ανεβάσει τη παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά 0,07 εκατοστά το έτος.

Αν όλο το τεράστιο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έλιωνε (σε μερικά σημεία φθάνει τα 3 χιλιόμετρα πάχος) αυτό θα σήμαινε άνοδο της θαλάσσιας στάθμης κατά 7 μέτρα, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τις περισσότερες παραλιακές πόλεις του κόσμου. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Περιβάλλον
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM