Την ώρα που οι ηγέτες του κόσμου συναντιούνται στην Γλασκώβη, αναζητώντας λύση για το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, στην Ινδία, ο Raju ανεβαίνει στο ποδήλατό του και άθελά του κάνει πετάλι προς την κλιματική καταστροφή του πλανήτη.
Σε ένα εκτενές άρθρο το AP επιχειρεί να εξηγήσει το πόσο δύσκολο είναι τελικά ο κόσμος και ειδικά η Ινδία να βάλει τέλος στον άνθρακα. Ο Raju και χιλιάδες ακόμα στην Ινδία φορτώνονται με σακιά γεμάτα κάρβουνο, που έχουν κλέψει από ορυχεία, και τα πωλούν σε εμπόρους προς 2 δολάρια.
Οι πλημμύρες έχουν αποδεκατίσει τις αγροτικές δουλειές και ο άνθρακας είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. «Οι φτωχοί δεν έχουν τίποτα άλλο από τη λύπη αλλά τόσοι πολλοί άνθρωποι, έχουν σωθεί από το κάρβουνο», λέει ο Raju στο AP.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα αν και η Γη χρειάζεται απεγνωσμένα να βάλει τέλος στον άνθρακα, «οι άνθρωποι βασίζονται» σε αυτόν. «Είναι η μεγαλύτερη πηγή καυσίμου στον κόσμο για ηλεκτρική ενέργεια και τόσοι πολλοί, απελπισμένοι όπως ο Raju, εξαρτώνται από αυτό για την ίδια τους τη ζωή», τονίζει, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το AP εξηγεί ότι «η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από οπουδήποτε στον κόσμο τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται και η ολοένα πιο ακραία ζέστη αυξάνει τη ζήτηση για κλιματισμό που τόσο πολύ ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί δεδομένο. Η κάλυψη αυτής της ζήτησης δεν θα πέσει σε ανθρώπους όπως ο Raju, αλλά στην Coal India, ήδη το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο στον κόσμο, που στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τόνους ετησίως έως το 2024».
Αυτό θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων, όχι μόνο στην Ινδία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Εάν ο κόσμος δεν μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο πλανήτης θα υποστεί ακόμη πιο ακραία κύματα καύσωνα, ακανόνιστες βροχοπτώσεις και καταστροφικές καταιγίδες τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή».
Παράλληλα, μελέτη της κυβέρνησης της Ινδίας, το 2021, διαπίστωσε ότι η πολιτεία Jharkhand –μία από τις φτωχότερες στην χώρα και αυτή με τα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα- είναι πιο ευάλωτη.
«Αλλά υπάρχουν περίπου 300.000 άνθρωποι που εργάζονται απευθείας με κρατικά ανθρακωρυχεία, κερδίζοντας σταθερούς μισθούς και παροχές. Και υπάρχουν σχεδόν 4 εκατ. άνθρωποι στην Ινδία των οποίων τα προς το ζην συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον άνθρακα, είπε ο Sandeep Pai, ο οποίος μελετά την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον», αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο άνθρακας είναι ένα οικοσύστημα», λέει ο Pai.
Για τον Naresh Chauhan και την σύζυγό του η πανδημία έχει εντείνει την εξάρτηση από τον άνθρακα. Κερδίζουν 3 δολάρια την ημέρα πουλώντας τέσσερα καλάθια άνθρακα σε εμπόρους. Αυτό που ελπίζει είναι ο γιος του να μάθει να οδηγεί και να μπορέσει να ξεφύγει. «Υπάρχει απλώς κάρβουνο, πέτρα και φωτιά. Τίποτα άλλο εδώ».
Οι στιγμές που θα έρθουν αναμένονται δύσκολες γι΄ αυτούς τους ανθρώπους, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τον άνθρακα. Σύμφωνα με τον Pai αυτό συμβαίνει ήδη καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται φθηνότερες και ο άνθρακας λιγότερο κερδοφόρος.
Όπως γράφει το AP, «η Ινδία και άλλες χώρες με περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και να επανεκπαιδεύσουν τους εργαζομένους, είπε — τόσο για να προστατεύσουν τα προς το ζην των εργαζομένων όσο και για να επιταχύνουν τη μετάβαση από τον άνθρακα προσφέροντας νέες ευκαιρίες». Αν δεν γίνει αυτό, η εκτίμηση είναι ότι τις καλές ημέρες θα βγάζουν ένα δολάριο, ενώ τις άλλες θα βασίζονται στη βοήθεια των γειτόνων.