Χρήστος Ζερεφός: Δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Ελλάδας, λόγω κλιματικής αλλαγής

Χρήστος Ζερεφός: Δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Ελλάδας, λόγω κλιματικής αλλαγής Facebook Twitter
Ο Χρήστος Ζερεφός προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός υπογράμμισε τον κίνδυνο υποβάθμισης του πολύπλοκου ανάγλυφου που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Υπάρχουν περιοχές με μεγάλη δυσκολία», είπε ο κ. Ζερεφός σε εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ, επικαλούμενος αδημοσίευτα στοιχεία της πιο πρόσφατης έκθεσης της Επιτροπής Μελέτης Κλιματικής Αλλαγής, που έχει συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Στα μοντέλα που μελετήθηκαν υπάρχουν δυσμενείς προβλέψεις για περιοχές της Πελοποννήσου, πως και η πρόβλεψη ότι από τη μείωση των βροχοπτώσεων η Δυτική Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ελλάδας θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ερημοποίηση, την ξηρότητα που θα επικρατήσει.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε ότι θα αυξηθούν οι δασικές πυρκαγιές, αφού «η επικίνδυνη περίοδος του καλοκαιριού θα διευρυνθεί σε περισσότερες από 40 ημέρες, έναντι 20 που είναι σήμερα».

Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Ζερεφός εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με τη συνέργεια εναλλασσόμενων ακραίων φαινομένων.

«Η χώρα μας υποφέρει από πάρα πολλά ακραία φαινόμενα και τη συνέργειά τους. Για παράδειγμα μία πλημμύρα ακολουθείται από περίοδο ξηρασίας και μέσα σε αυτήν την περίοδο η χώρα τρέμει και όλη αυτή η παλμική ακαθόριστη κίνηση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση του εδάφους και στην προσεχή πλημμυρίδα», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Καύσωνας κάθε λίγες εβδομάδες»

Σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή, ο Χρήστος Ζερεφός σημείωσε ότι το χειρότερο σενάριο δείχνει αύξηση της θερμοκρασίας που ξεπερνά τους 3 βαθμούς, αν δεν έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη μέχρι το 2050.

«Κάτι που θα οδηγήσει σε μια υπερθέρμανση που θα είναι σχεδόν αβίωτη, όταν έχουμε έναν καύσωνα κάθε λίγες βδομάδες, τότε το πράγμα γίνεται πάρα πολύ σοβαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα στην οποία έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να πάμε με τις ΑΠΕ, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, με λιγότερους πολέμους και με λιγότερο αίμα για το πετρέλαιο», συμπλήρωσε ο ακαδημαϊκός.

Αναφερόμενος στην επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη, ο κ. Ζερεφός υπογράμμισε- μεταξύ άλλων- ότι τον 20ο αιώνα η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε τη δεκαπλάσια ενέργεια από όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα 1.000 χρόνια.

«Τα τελευταία χρόνια τα αέρια του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί, κατά 30% το διοξείδιο του άνθρακα και κατά 100% το μεθάνιο, για να φθάσουν τις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων 15 εκατομμυρίων ετών. Οι εκπομπές των οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα και από την καύση της βιομάζας και οι εκπομπές του διοξειδίου του θείου από τη βιομηχανία ξεπέρασαν τις εκπομπές από φυσικές πηγές αυξάνοντας δευτερογενώς τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με συνέπειες στην υγεία», επισήμανε.

«Τα τελευταία σαράντα χρόνια καταστρέψαμε όσο όζον παρήγαγε η φύση μέσα 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τον τελευταίο αιώνα απελευθερώσαμε στην ατμόσφαιρα τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο χρειάστηκε η φύση να απομακρύνει μέσα σε 1 δισεκατομμύριο χρόνια στα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης», κατέληξε ο ακαδημαϊκός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιβάλλον / Πακιστάν: Έκλεισαν τα σχολεία λόγω πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η εισπνοή τοξικού αέρα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο των πνευμόνων και ορισμένες αναπνευστικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Προκάλεσε τους μισούς από τους 68.000 θανάτους από ζέστη στην Ευρώπη το 2022

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 56% των θανάτων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η παγκόσμια θερμοκρασία δεν είχε αυξηθεί λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής της φύσης
LIFO NEWSROOM
Έρευνα-ορόσημο για τα δέντρα: Το 38% όλων των ειδών κινδυνεύει με εξαφάνιση

Περιβάλλον / Το 38% απ' όλα τα δέντρα του κόσμου κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα ανησυχητικά ευρήματα έγιναν από τη Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης, την οργάνωση που από το 1948 δημοσιεύει τη «κόκκινη» λίστα με τα είδη ζώων που απειλούνται από εξαφάνιση
LIFO NEWSROOM
Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

Περιβάλλον / Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές μπορεί να σκοτώνει 12.000 επιπλέον άτομα ετησίως

 Η μελέτη κατέδειξε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και τα βορεϊνά δάση της Ασία
LIFO NEWSROOM