Hvaldimir: Η παράξενη ιστορία της φάλαινας «κατασκόπου της Ρωσίας» - Πού βρίσκεται σήμερα

Hvaldimir: Η παράξενη ιστορία της φάλαινας «κατασκόπου της Ρωσίας» - Πού βρίσκεται σήμερα Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Η Hvaldimir, η φάλαινα μπελούγκα που έχει χαρακτηριστεί «κατάσκοπος της Ρωσίας» παραμένει στη Σκανδιναβία, τέσσερα χρόνια μετά τον εντοπισμό της.

Η φάλαινα έφερε πάνω της μία περίεργη ζώνη, γεγονός που γέννησε υποψίες ότι το κήτος χρησιμοποιήθηκε από το ρωσικό ναυτικό.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Σουηδίας, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις κινήσεις της

Πρώτη φορά εντοπίστηκε στα νερά της νορβηγικής Αρκτικής το 2019. Το όνομα της πελώριας λευκής φάλαινας προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τη λέξη φάλαινα (χβαλ, στα νορβηγικά) και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα (Βλαντίμιρ).

Η ηλικίας μεταξύ 13 και 14 ετών σύμφωνα με εκτιμήσεις Hvaldimir εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2019 στα ανοιχτά της περιοχής της Αρκτικής, Φίνμαρκ στον Απώτερο Βορρά της Νορβηγίας.

Βιολόγοι που την πλησίασαν κατάφεραν να αφαιρέσουν την ζώνη που ήταν δεμένη γύρω από το κεφάλι της.

Η ζώνη ήταν εξοπλισμένη με μια βάση για μια μικρή κάμερα, και στους πλαστικούς ιμάντες της ζώνης αναγραφόταν στα αγγλικά: «Εξοπλισμός Αγία Πετρούπολη».

Η νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας υπέθεσε τότε ότι η Hvaldimir είχε δραπετεύσει από μια περίφραξη και είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό ναυτικό, καθώς φαίνεται πως ήταν συνηθισμένη στην παρέα ανθρώπων και είχε την τάση να πλησιάζει πλοία.

Η Μόσχα δεν σχολίασε ποτέ επίσημα τις εικασίες.

Πού βρίσκεται σήμερα η Hvaldimir

Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκε να κολυμπά στο φιόρδ του Όσλο και χθες νοτιότερα στη Βόρεια Θάλασσα, στο Χάνεμποστραντ στη δυτική ακτή της Σουηδίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεμπάστιαν Στραντ της οργάνωσης OneWhale.

Αφού πέρασε τρία χρόνια κατεβαίνοντας αργά από τη βόρεια Νορβηγία, τους τελευταίους μήνες κατευθύνεται προς τον νότο, για κάποιον ανεξήγητο λόγο.

«Δεν ξέρουμε γιατί κινείται τόσο γρήγορα αυτή τη στιγμή», ειδικά από τη στιγμή που «απομακρύνεται από το φυσικό της περιβάλλον» σημείωσε ο Στραντ, θαλάσσιος βιολόγος.

«Θα μπορούσε να είναι οι ορμόνες που την ωθούν να βρει ταίρι. Άλλος λόγος μπορεί να είναι η μοναξιά, οι μπελούγκας που είναι πολύ κοινωνικές, μπορεί να ψάχνει για άλλες».

Οι φάλαινες μπελούγκα ζουν συνήθως πολύ πιο βόρεια, κοντά στη Γροιλανδία, ή στα νερά της ρωσικής ή της νορβηγικής Αρκτικής.

Η Θάλασσα Μπάρεντς και ο Βόρειος Ατλαντικός είναι στρατηγικές περιοχές για το Πολεμικό Ναυτικό τόσο της Ρωσίας όσο και χωρών της Δύσης, μια περιοχή με συνηθισμένη ζώνη επαφής για τα υποβρύχια τους.

Σύμφωνα με τον Στραντ, η Hvaldimir φαίνεται υγιής, τρέφεται με ψάρια που προσελκύονται από τα μεγάλα εκτροφεία σολομού στη Νορβηγία.

Όμως η OneWhale ανησυχεί ότι Hvaldimir μπορεί να καταφέρνει να βρίσκει τροφή εκεί που βρίσκεται, με την οργάνωση να αναφέρει ότι έχει ήδη εντοπίσει σημάδια απώλειας βάρους του κήτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM
COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Περιβάλλον / COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών της διάσκεψης - Κορυφαίοι ηγέτες δεν παρίστανται - Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν έργα για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
LIFO NEWSROOM